Udruga CINAZ bila je u petak, 09.prosinca 2016., domaćin predavanja pod nazivom "Žrtve i svjedoci u sudskim postupcima i njihova prava". Kroz predavanje je predstavljen Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, a u cilju obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava-10. prosinca. Upravo na taj datum u UN-u je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima i to 1948. godine.
humnan rights 200214

Koja su prava žrtava kaznenog djela i oštećenika u kaznenom postupku? Na koji način im se pruža pomoć? O tome je upravo kroz ovo predavanje govorila Dragana Marina, iz Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru. Predavanje je održano u sklopu programa Info centar za mlade Zadar, a uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Odjel za podršku žrtvama i svjedocima započeo je s radom 01. svibnja 2008. godine, a rezultat je zajedničkog projekta Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva pravosuđa. Njegove osnovne zadaće su: pružanje emocionalne podrške žrtvama i svjedocima prije, tijekom i nakon sudskog postupka; pružanje informacija o pravima žrtava i svjedocima (po potrebi i članovima njihovih obitelji) u kaznenom i prekršajnom postupku; pružanje tehničkih i praktičnih informacija; upućivanje žrtava na stručnu pomoć, ovisno o njihovim potrebama; te odabir, edukacija i koordinacija volontera. 
predavanje medjunarodni dan ljudskih prava

Kroz jasno određenu komunikaciju, potpunu pozornost te razumijevanje i empatiju, djelatnici Odjela olakšavaju često dugotrajne i mukotrpne sudske postupke brojnim žrtvama i svjedocima. Pritom se najviše trude osloboditi žrtve straha i neizvjesnosti, kao i svesti re-traumatizaciju na najmanju moguću mjeru. Godišnje se u Hrvatskoj prijavi i do 70 000 kaznenih djela, međutim veliki broj slučajeva ostaje neprijavljen upravo zbog straha od počinitelja ili uslijed nedostatka informacija o svim koracima koje treba poduzeti. Stoga je, pored Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, tu i besplatan telefon 116 - 006, putem kojeg se pružaju informacije i savjeti diljem Europske unije, a dostupan je radnim danom od 08:00 - 20:00 sati, na hrvatskom i engleskom jeziku.
pomoć žrtvama8

Pored stručne suradnice Odjela i službenice za podršku, pomoć žrtvama mogu dati i volonteri. Oni moraju ispunjavati nekoliko uvjeta (punoljetnost, ispunjeni uvjeti po Zakonu o volonterstvu, nekažnjavanje, dobro snalaženje u stresnim situacijama i slično). Od njih se očekuje ozbiljnost i odgovornost, komunikacijske vještine, diskrecija, strpljenje i empatija, kreativnost u pronalaženju rješenja te želja za stjecanjem novih znanja i iskustava.

Ukoliko želite postati volonter, potrebno je ispuniti obrazac na sljedećem linku te ga dostaviti na Odjel za podršku žrtvama i svjedocima. Nakon selekcije, slijedi poziv na razgovor, na koji je potrebno ponijeti potvrdu o nekažnjavanju. Svaki volonter prolazi potrebnu edukaciju te potpisuje Ugovor o volontiranju.

Kontakti:
Odjel za podršku žrtvama i svjedocima
Županijski sud u Zadru
Borelli 9, 23 000 Zadar
tel: 023 203 640
fax: 023 203 641