Proveden projekt „Deset dana bez ekrana“ u školskoj godini 2015/2016.

Projekt „Deset dana bez ekrana“ i ove je školske godine (2015/2016.) zaživio u raznim krajevima Hrvatske. Udruga Cinaz iz Zadra od 2008. godine provodi ovaj projekt u školama diljem Hrvatske, a interesa za projekt nije nedostajalo ni u ovoj školskoj godini. Cilj projekta je smanjiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima, kreativnije osmišljavanje slobodnog vremena te razvoj kritičkog razmišljanja. Kao takav, projekt se uklapa u ciljeve Građanskog odgoja te je ove godine prepoznat i proveden u tri osnovne škole.

Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu pokraj Osijeka provela je projekt od 20. do 29. veljače 2016. god. U projektu je sudjelovalo 18 učenika 4.a razreda.

Osnovna škola Privlaka u Privlaci pokraj Zadra po drugi je put provela ovaj projekt od 24.travnja do 3.svibnja 2016.god., sudjelovalo je 12 učenika iz 5.a i 5.b razreda.

Osnovna škola Benkovac provela je projekt u matičnoj školi te u područnim školama Lisičić i Podlug. U matičnoj školi sudjelovalo je čak 59 učenika iz 5., 6. i 7. razreda, dok je u područnim školama sudjelovalo 12 učenika iz nižih razreda.

Tijekom projekta u školama su održane radionice i predavanja za sudionike, a učenici su na kraju nagrađeni priznanjima i poklonima. Većina učenika uspješno je provela 10 dana bez ekrana u raznim samostalnim i društvenim aktivnostima, te su naučili selektivno pratiti medijske sadržaje, a u svemu su im pomagali roditelji i ostali članovi obitelji.

Svi sudionici su izrazili zadovoljstvo projektom , a roditelji su istaknuli pozitivne ishode: djeca su više vremena provodila s obitelji, pomagala u kućanskim poslovima, boravila u prirodi, kreativno provodila slobodno vrijeme osmišljajući razne društvene igre za cijelu obitelj, više su međusobno razgovarali.

Najviše im je nedostajalo gledanje televizije, posebice serija koje redovito prate, igranje igrica te dopisivanje putem mobitela.

Koliko im je bilo teško, koliko su ustrajali, što su promijenili u svojim svakodnevnim navikama te kako su utjecali na svoje bližnje najjasnije možemo vidjeti iz zanimljivih komenatara učenika i roditelja tijekom projekta.

Zanimljivi komentari učenika:

„Gledao sam televiziju, ne mogu zaspati bez nje“

„Htjela sam koristiti facebook, gledati TV, pogledati što ima novo na blogovima i youtubeu, a nisam“

„Bila sam uz televiziju tijekom ručka i doručka jer mi je televizija, ono doslovno, ispred stola gdje jedemo“

„Bilo mi je teško maknuti se od TV-a, mobitela. Htjela sam odustati, ali nisam.“

„Stizale su poruke s facebooka, htjela sam na mob.“

„Imali smo radionice kući, radili smo razglednice.“

„ S roditeljima sam igrala „Čovječe ne ljuti se“

„Danas sam poželjela ići na Skype i pričati s prijateljicom.“

„Bratić je spavao kod mene te sam mu ispričala moj projekt pa smo cijelo veče igrali Metropoly.“

„Gledala sam 'Male znanstvenike' na tv-u jer smatram da je to vrlo poučna emisija.“

Zanimljivi komentari roditelja:

„Puno više vremena je proveo vani, u igri s prijateljima. Inače dosta vremena provede u igranju video igrica.“

„Razgovaramo o svemu, nema gledanja TV-a“

„Ni ostali u kući ne pale tv, pomažemo Petri da izdrži bez TV-a.“

„Marina se trudila, ali je ipak bilo teško, misli su joj se vrtile oko ekrana“

„Zaključila sam da Clara uz svoje školske i dječje obveze savršeno može bez malih ekrana, mobitela i kompjutera.“

„Ozbiljno je pristupila zadatku. Cijelo vrijeme podsjeća i sebe i ukućane da ne gledamo TV.“

„Pomaže piturivati kuću“

„Moje se dijete mimo škole ne druži ni s kim. Naravno da će onda biti za računalom.“

„Ipak smo dokazali da se bez ekrana može.

Snimljen je i kratki video tijekom provedbe projekta, kojega možete pogledati na web stranici Udruge Cinaz (www.udrugacinaz.hr) ili na našem youtube kanalu ovdje

Udruga Cinaz i dalje će nastaviti provoditi ovaj projekt, a za sljedeću školu godinu već postoji interes nekoliko škola iz različitih gradova RH.