Erasmus + KA 105 -Violence is not our way- („Nasilje nije naš put“) 2019.

"Violence is not our way" je naziv Erasmus+ projekta u kojem je sudjelovalo preko 60 osoba: mladi od 13 do 17 godina i njihovi voditelji iz Francuske, Španjolske, Finske, Grčke, Italije i Hrvatske.

Projekt je organizirala nevladina udruga Jablani iz Zagreba, a financirala Europska unija. Cilj projekta bio je podučiti nas vještinama koje su nam potrebne za izbjegavanje nasilja. To uključuje razne metode rješavanja sukoba u školi, domu i s vršnjacima kao što su debata, vršnjačka medijacija, simulacija i dr. Osim radionicama i igrama, program je bio obogaćen kulturnim večerima na kojima smo imali priliku na zabavan način predstaviti svoju zemlju, ali i naučiti mnogo o našim partnerima.

Razmjena se odvijala u Fužinama od 18. do 26. kolovoza. Poseban naglasak bio je na razgovoru, slušanju sugovornika i poštivanju tuđe perspektive. Da bismo spriječili nasilje važno ga je prvo znati prepoznati, a zatim i pravilno intervenirati. Za ovo su nam važni diskusija, kritičko razmišljanje i zdrava komunikacija koje smo pomagali razviti kod naših sudionika. Kao potvrdu sudjelovanja svi smo dobili Youthpass certifikat Europske Unije o usvojenim kompetencijama.

Matko i Martina po prvi puta su sudjelovali u ovakvom projektu kao voditelji:

-„Najzanimljivija aktivnost mi je bila vršnjačka medijacija koja od mladih traži da međusobno riješe svoje sukobe, bez posredovanja učitelja. Temelji se na razgovoru između posvađanih osoba u kojem pomažu nepristrani prijatelji. Ovakvo rješavanje problema mi se čini djelotvorno jer većina svađa proizlazi iz nerazumijevanja i nepoštivanja tuđeg mišljenja. Mislim da bi svaka škola trebala imati medijacijsku grupu, zbog čega mi je vrlo žao što više ne idem u školu da ju ondje pokrenem. Zato sam razgovarao s prijateljima i njihovom mlađom braćom i sestrama kojima bi medijacija mogla biti korisna. Nadam se da će našim djelovanjem doći do uspostave medijacijsku grupe u mojoj osnovnoj školi.“

-„Meni je najbolja aktivnost bila flash mob. Za flash mob smo odabrali centar Rijeke gdje smo se skupili na Korzu i odjeveni u majice programa izveli naš nastup kojim smo htjeli pozvati ljude da kažu ne nasilju. Osobito me se dojmilo kad smo se poslije nastupa grlili s promatračima. Osim što je koristan za teambuilding, flash mob je kreativna i jedinstvena metoda izražavanja. Jako mi se sviđa kao način na koji možemo izraziti svoje ideje i predstaviti ih ili podijeliti s javnosti. Poanta Flash moba je da svi u njemu uživaju i mislim da je zanimljiv oblik komunikacije. Htjela bih i sama jednog dana organizirati flash mob.“

Video o projektu možete pogledati na linku, a više o našoj udruzi možete saznati na našem Facebooku ili web stranici Jablani.hr.

Napisali: Martina Galović i Matko Puntijar

Erasmus + KA 105 -Violence is not our way- („Nasilje nije naš put“) 2019.