PICT0027OD NOVINARSTVA DO PISANJA ESEJA I - NATRAG!

Mladi i marljivi učenici od petog do osmog razreda ponovo su se upoznavali s osnovama novinarskog umijeća, ali i tehnika pisanja eseja i pismenog izražavanja

U svibnju i lipnju ove godine u osnovnoj školi Petra Preradovića u Zadru održavala se posebna Novinarska radionica CINAZ-a u kojoj je voditelj Nenad Vertovšek ponovo s brojnim učenicima od petog do osmog razreda podijelio znanje i iskustvo osnova novinarskog umijeća, upoznavanja teorije i prakse novinarskog rada, te osnova i načina pisanja eseja i izražavanja.

Zahvaljujući ljubaznosti, trudu i razumijevanju profesorice hrvatskog jezika Jadranke Amanović, mladi polaznici CINAZ-ove radionice još jednom su se okupili sa zadovoljstvom upoznavajući osnove medijskog izražavanja, kao i praktične tehnike novinarstva i pismenog izražavanja u raznim oblicima, preko interaktivnog pristupa, razgovora i rješavanja zadataka u novinarskom izražavanju.

Sve teme polaznicima su predočene i predočene putem odgovora na klasičnih 5 W + 1 pitanja (Tko, Što, Gdje, Kada i Zašto , uz neizbježno Kako) ali i praktičnom podukom u razumijevanju i pisanju teksta kroz : Što pišem?, Kako pišem? i Zašto o tomu uopće pišem?

Osnove pripreme i pisanja interpretativnog eseja bile su uvježbavane i kroz pripreme teme i stavova, uobličavanja reagiranja na određene probleme i argumente, te osnova kritičkog razmišljanja i stvaranja zaključaka. Praktične vježbe obuhvaćale su i provjeru izražajnih mogućnosti, čitanja poruka književnih djela, suživljavanje s likovima i atmosferom, te razvijanje komunikacijskih vještina općenito – od verbalnih do pismenih.

Marljivi i aktivni polaznici, valja ih nabrojiti, bili su: Korina Bešić, Mia Bujan, Dora Grgić, Matija Gulam, Lena Kasap, Anđela Majica, Sara Matulić, Zara Miočić, Petra Parić, Marta Skejo, Stela Šimeković, Lara Vertovšek i Antonela Zelić, uz nazočnost i prof. Jadranke Amanović, prof. Silvije Bukulin i volonterke CINAZ-a Martine Đurković.

Nenad Vertovšek

PICT0034