Ispis

 

 

KREA(K)TIVNI I (NE)OVISNI

 

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji je u tijeku, udruga CINAZ sa projektom kluba mladih KLOOZ je odlučila pokrenuti natječaj za umjetničke radove po nazivom 'KREA(K)TIVNI I (NE)OVISNI'!

Tema natječaja su suvremene ovisnosti. Umjetnički radovi mogu biti realizirani u mediju slikarstva, kiparstva (skulptura, instalacija), fotografije ili video umjetnosti. Osnovni ciljevi ovog projekta su poticanje mladih na kreativno stvaralaštvo, afirmiranje mladih umjetnika sa područja grada Zadra, te osvještavanje o problemima i prevenciji suvremenih ovisnosti u lokalnoj zajednici.

Na natječaj se mladi kreativci (u dobi od 15 - 30 god.) mogu prijaviti samostalno, i to samo s jednim radom. Ukoliko se na natječaj prijavljuje grupa autora sa zajedničkim projektom, nužno je imenovati jednog nosioca projekta.

Stručni žiri će između prispjelih prijava odabrati najbolje radove, koje će predstaviti i nagraditi u Klubu mladih KLOOZ na zajedničkoj izložbi u siječnju 2014. Natječaj je otvoren zaključno do srijede, 15. siječnja 2014.

Fotografiju umjetničkoga djela ili video zapis zajedno sa ispunjenom prijavom kandidati šalju na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., s naznakom “Za umjetnički natječaj”. Prijavu možete preuzeti ovdje: Prijava

Svi prijavljeni kandidati će biti u najkraćem roku obaviješteni o rezultatima natječaja, a odabrane radove kandidati će poslati poštom ili donijeti u klub mladih KLOOZ (Trg Petra Zoranića 1, 23000 Zadar). Nakon izložbe sva djela će biti vraćena autorima. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili broj mobitela 095 537 38 97 (Martina).

 

ČINJENICE O OVISNOSTI

Stanje u kojem bez nečega ne možemo normalno funkcionirati.

Kronična (dugotrajna) i recidivirajuća (ponavljajuća) bolest u medicinskom smislu.

Ovisnost o drogama je stanje neodoljive potrebe za neprestanim i daljnjim uzimanjem različitih supstancija. Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstancije zbog produžetka iskustvenih i psihičkih učinaka (npr. euforije). Tjelesna ovisnost je pojava kad prestanak uzimanja supstancije uzrokuje poremećaj u radu tijela (organizma) s pojavljivanjem neugodnih simptoma krize.

Nema lakih i teških droga!!!

 

-          DROGA JE SVAKA SUPSTANCIJA KOJA SE ZLORABI ZBOG NJENOG DJELOVANJA NA CENTRALNI ŽIVČANI SUSTAV.

-          SVAKA OVISNOST  JE ŠTETNA!

 

SUVREMENE OVISNOSTI

Nazivaju se još i ovisnostima bez droga i većina ih je društveno uvjetovana (konzumerizam):

  ovisnost o hrani i izgledu (pretilost, anoreksija, bulimija) - film I’m  Lovin’ it

  ovisnost o seksu (hiperseksualni poremećaj)

  ovisnici o lijekovima (tabletomani) 

  kockanje (igre na sreću, kladionice, casina…)

  ovisnici o brzinama, športu, politici, novcu, ugledu, čistoći...

  radoholičari i suprotno − oni koji se oslobađaju od rada (Smrt Zapada autor Patrik J. Buchanan, dominantne vrijednosti kod mladih: seks, slava, novac (bez rada)).

   ovisnosti o medijima: televiziji, ovisnosti o mobitelima i internetu: cyber-space, online-shoping, online videoigre, chating, MSN, Skype, blogovi, Facebook, SMS, MMS, online-sex 

   voajeri, pedofili...

   hipohondri, piromani, patološke igre-laži...

   kleptomanija, nekontrolirano kupovanje... 

   ovisnici o drugoj osobi

   ovisnici o stvarima (fetiška ovisnost)

   ovisnici o običajima, obredima, ritualima, praznovjerju...

   ovisnici o upravljanju drugim ljudima

   ovisnici o umjerenosti

   ovisnost o ugađanju drugima

   ovisnost o propitivanju vlastitih granica

   ovisnost o zabavi.


 

PLAKAT KONAČNA verzija1