Učenici Osnovne škole Privlaka uspješno proveli Deset dana bez ekrana!

Učenici zadovoljni vlastitim trudom, roditelji zadovoljni rezultatima i voditelji zadovoljni odazivom i potvrdom prvobitnih teza o tome da mladi nisu lijeni, pasivni i da mogu razumjeti opasnosti od pretjeranog korištenja Interneta, mobitela i TV-a – najkraći je sažetak završetka Projekta „Prevencija Internetskog nasilja kod djece i mladih" odobrenog od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa što ga je u zadnjih dva mjeseca provodio CINAZ, zadarska udruga za izvannastavnu i izvanškolsku aktivnost. Naime, organizatori i voditelji projekta iz Udruge Cinaz – Morana Rogić, koordinatorica i voditeljica projekta, Valentina Grbić, voditeljica medijske radionica i Nenad Vertovšek, voditelj Novinarske radionice - u utorak, 7. svibnja u osnovnoj školi Privlaka u Privlaci kraj Zadra imali su čast i zadovoljstvo da podijele priznanja i diplome 16-torici učenica i učenika 5 a i 5b razreda privlačke osnovne škole povodom završetka projekta.


Bila je to mala svečanost zabilježena i objektivima fotoaparata i kamerom još jednog CINAZ-ovca i voditelja i člana Lumiere medije, kako bi i učenicima i roditeljima ostala zapamćena kao aktivnost „Deset dana bez ekrana", što je inače već i prokušani projekt i dio aktivnosti CINAZ-a. Deset dana su se polaznici nastojali suzdržati od upotrebe računala, slanja SMS-ova i gledanja televizije koja u prevelikoj mjeri opterećuje i uzrokuje odvajanje od vršnjačkog druženja i normalnog življenja i društvene aktivnosti osnovnoškolaca.


Posebno zanimljiv dio projektnih aktivnosti bilo je i vođenje dnevnika u kojem su učenici opisivali svoje pridržavanje ciljeva projekta, a koji su popunjavali i njihovi roditelji. Općenito, najveće postignuće po mišljenju gotovo sviju bilo je „povratak" druženju roditelja i djece ali i sve veće druženje samih vršnjaka. Svi su polaznici nagrađeni, a šestoro najuspješnijih dobilo i posebne pohvale prema bodovnoj listi koja je pokazivala pridržavanje načelima, razinu druženja i smanjenja ovisnosti sudionika o „tri ekrana" koji uzimaju sve više vremena njihovim vršnjacima ali i mladim generacijama uopće.

 

OS privlaka 10dana bez ekrana