Deset dana bez ekrana

Od nedjelje (14. travnja) naši učenici Va i Vb razreda započeli su desetodnevnu apstinenciju od tri ekrana (tv, kompjuter, mobitel) uključivši se u projekt „Deset dana bez ekrana".

Cilj projekta je selektivno korištenje i kritičko promišljanje medijskih sadržaja, poboljšana komunikacija te kreativnije osmišljanje slobodnog vremena.

Projekt je pokrenula udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz iz Zadra 2008. godine, a od 2011. godine projekt se provodi na nacionalnoj razini (u školama diljem Hrvatske), pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U projektu sudjeluje 12 učenika: Borna Begonja (Vb), Luka Brkić (Vb), Marija Gržeta (Vb), Marija Ilić (Vb), Mauro Jurac (Vb), Jurica Jurlina (Vb), Paula Kapović (Va), Šime Keserović (Vb), Robert Medunić (Va), Adem Velagić (Vb), Emina Velagić (Vb) i Fabijan Vučetić (Va) te njihovi roditelji. Uz pomoć razrednika Va i Vb razreda (Mila Deak i Stipo Brekalo) uspješno smo održali sastanke sa sudionicima i organizirali tijek akcije.

U sklopu projekta održat će se medijska radionica (voditelj: Valentina Grbić) i novinarska radionica (voditelj: Nenad Vertovšek) te će učenici sudjelovati u snimanju kratkog dokumentarnog filma (u produkciji filmskog kluba „Lumiere media").

Čestitamo učenicima i roditeljima na uspješno provedenim prvim danima „bez ekrana" te im želimo uspjeh u nastavku projekta!

Provesti dan bez ekrana znači provesti dan u vlastitoj kreativnosti!

Izvor: os-privlaka.skole.hr

Početkom studenog prošle godine u centru Zadra otvoren je klub mladih Klooz – ne mjesto na kojem bi se ispijale beskonačne kave, već mjesto za edukaciju, raspravu i kulturno uzdizanje. Porazgovarali smo sa voditeljicom projekta...

Početkom studenog prošle godine u centru Zadra otvoren je klub mladih Klooz – ne mjesto na kojem bi se ispijale beskonačne kave, već mjesto za edukaciju, raspravu i kulturno uzdizanje. Kako su došli na ideju za klub, i što su postigli u ovih nekoliko mjeseci rada, upitali smo voditeljicu projekta, Moranu Rogić, tajnicu i koordinatoricu Udruge CINAZ pod čijim je okriljem Klooz.

– Ideja kluba za mlade je došla spontano u proljeće prošle godine. Uzimajući u obzir potrebe mladih u Zadru i dugogodišnji rad Udruge CINAZ u izvanškolskim aktivnostima, naša istraživanja i publikacije, smatrala sam da je inicijativa za klub mladih od velikog značaja za grad – kaže Morana. – Krenula sam u osmišljavanje programa i prijavila projekt, koji je odobren krajem ljeta, nakon čega smo odmah krenuli sa pripremom i organizacijom planiranih aktivnosti – dodaje.

U klubu su angažirani volonteri te stručni voditelji raznih radionica, a aktivnosti programa pokrivaju šest područja interesa mladih iz Nacionalnog programa za mlade, čime su privukli ciljanu populaciju. – Svi naši korisnici, bilo sudionici radionica, bilo posjetitelji, su uglavnom mladi u dobi od 15 do 30 godina. Pretežno je tu studentska populacija, ali i srednjoškolci su uključeni. Lokacija nam je jako dobra, u samom središtu poluotoka, u blizini Sveučilišta i mnogih srednjih škola – objašnjava Morana.

Prema broju posjetitelja i interesu za radionice, za koje broj prijava premašuje prostorom ograničeni limit od 15 polaznika, Morana smatra da su mladi jako zainteresirani za projekt te je, kaže, do sada primila same pohvale. Jedini problem je prostor, koji je premalen za sve zainteresirane. – Mladima u Zadru nedostaje jedan veći prostor u kojem bi mogli sudjelovati u kvalitetnim aktivnostima u slobodno vrijeme, u obliku Centra za mlade. Klub mladih jest početak, i zaista imamo bogat program i stručnjake vrijedne jednog centra. U Zadru postoji mnogo kreativnih mladih ljudi koji bi htjeli i mogu puno toga učiniti. Iznimno mi je drago što nam se mladi sami javljaju da bi željeli volontirati – ističe Morana.

 

U Kloozu impresivan niz događanja: od filmskih radionica do akustičnog koncerta

Do sada je Klooz ugostio impresivan niz radionica i događanja: filmsku radionicu (u sklopu koje su polaznici snimili film), radionicu za osposobljavanje volontera za rad na prevenciji suvremenih ovisnosti, glumačku radionicu, volonterske edukacije, književne večeri, tematske večeri, predstavljanja neafirmiranih i afirmiranih mladih zadarskih književnika i pjesnika, filmske večeri, Ruske dane, akustični koncert za Valentinovo, a svakodnevno nude uslugu besplatnog interneta, čitaonice i Info točke. U tijeku su fotografska radionica te radionica kritičkog mišljenja, a u planu su novinarska, likovna, medijska radionica te radionica za profesionalnu orijentaciju. Klooz potiče mlade Zadrane na kulturno uzdizanje i izvan svojih prostorija – ostvarili su suradnju sa HNK Zadar koji korisnicima daje popuste na pojedine predstave.

Izvor: infozona.hr

U Topuskom se proteklog vikenda, 22. i 23.3. 2013., održala godišnja Skupština Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije mladih u Hrvatskoj, koja broji preko 60 organizacija članica i koja je punopravna članica Europskog foruma mladih. Obzirom da je ova Skupština bila i izborna, delegati organizacija civilnog društva u članstvu MMH su, osim usvajanja strateških i pozicijskih dokumenata bitnih za daljnji rad i razvoj Mreže, izabrali i njezino novo vodstvo, na mandat od dvije godine.


Tako su u peteročlani Upravni odbor izabrani Karlo Kralj (Centar za mirovne studije), Marijana Rimanić (Multimedijalni institut), Boris Vujnović (Savez izvidača Hrvatske), Sven Janovski (Zelena akcija) i Marko Boko (Mladi europski federalisti), među kojima će Janovski obavljati funkciju potpredsjednika, a Boko će na predsjedničkoj funkciji zamijeniti dosadašnju predsjednicu MMH, Katarinu Pavić. Ovom Skupštinom dio MMH postale su i tri nove članice: CINAZ - Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti iz Zadra, HERMES – Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja i Otvorena medijska grupacija iz Zagreba. Punopravne članstvo u Mreži, čime dobivaju i pravo odlučivanja i kandidiranja svojih delegata na različite funkcije, stekli su: Hrvatsko debatno društvo iz Zagreba, Idem i ja - Centar za zdravo odrastanje s Malog Lošinja i M:A:K: Mladi:Akcija:Kultura iz Koprivnice.


Ovom je Skupštinom obilježeno i 10 godina djelovanja MMH te je tim povodom upriličen i panel pod nazivom „10 godina djelovanja mladih" i međusektorsko tematsko umrežavanje na kojem su gostovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministra rada i mirovinskog sustava, Ureda za udruge Vlade RH, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, ali i partnerskih organizacija iz regija s kojima MMH blisko surađuje: predstavnici nacionalnih vijeća mladih iz Srbije i Slovenije. 


Sudionici panela su zajednički promišljali ostvarene rezultate, poteškoća na koje su organizacije mladih na tom putu nailazile, uloge koju je krovna organizacija mladih zauzimala u procesu, kao i smjerova u kojima se sektor dalje razvija.


MMH je, kao krovna organizacija mladih sudjelovala u nizu zagovaračkih akcija i kampanja kojima je nastojala poboljšati kvalitetu života mladih u RH kroz izgradnju transparentnih, učinkovitih i pravednih politika za mlade na nacionalnoj i lokalnoj razini, pri čemu svakako valja izdvojiti njezinu ulogu u izradi i donošenju Nacionalnog programa djelovanja za mlade 2003.- 2008, prvog strateškog dokumenta politike za mlade u RH, te Zakona o savjetima mladih, zakonskog akta kojim se regulira pravo mladih da utječu na rad predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave. Osim toga, MMH je provela brojne edukativne aktivnosti diljem zemlje, osnažujući mnoge mlade ljude za djelovanje u područjima ljudskih prava, aktivnog sudjelovanja, zagovaranja, politika za mlade, volonterstva i sl. Njezini su predstavnici djelovali i djeluju u nizu savjetodavnih odbora i radnih tijela, a zbog svojeg je rada, MMH postala prepoznatljiva i na međunarodnoj razini, prvenstveno kroz članstvo i djelovanje u Europskom forumu mladih, ali i zbog svoje iznimno proaktivne uloge u pokretanju programa Mladog delegata/kinje pri UN-u te razvoju sektora i nacionalnih vijeća mladih u regiji jugoistočne Europe. 

Izvor: dalje.com

Učenici Osnovne škole Privlaka uspješno proveli Deset dana bez ekrana!

Učenici zadovoljni vlastitim trudom, roditelji zadovoljni rezultatima i voditelji zadovoljni odazivom i potvrdom prvobitnih teza o tome da mladi nisu lijeni, pasivni i da mogu razumjeti opasnosti od pretjeranog korištenja Interneta, mobitela i TV-a – najkraći je sažetak završetka Projekta „Prevencija Internetskog nasilja kod djece i mladih" odobrenog od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa što ga je u zadnjih dva mjeseca provodio CINAZ, zadarska udruga za izvannastavnu i izvanškolsku aktivnost. Naime, organizatori i voditelji projekta iz Udruge Cinaz – Morana Rogić, koordinatorica i voditeljica projekta, Valentina Grbić, voditeljica medijske radionica i Nenad Vertovšek, voditelj Novinarske radionice - u utorak, 7. svibnja u osnovnoj školi Privlaka u Privlaci kraj Zadra imali su čast i zadovoljstvo da podijele priznanja i diplome 16-torici učenica i učenika 5 a i 5b razreda privlačke osnovne škole povodom završetka projekta.


Bila je to mala svečanost zabilježena i objektivima fotoaparata i kamerom još jednog CINAZ-ovca i voditelja i člana Lumiere medije, kako bi i učenicima i roditeljima ostala zapamćena kao aktivnost „Deset dana bez ekrana", što je inače već i prokušani projekt i dio aktivnosti CINAZ-a. Deset dana su se polaznici nastojali suzdržati od upotrebe računala, slanja SMS-ova i gledanja televizije koja u prevelikoj mjeri opterećuje i uzrokuje odvajanje od vršnjačkog druženja i normalnog življenja i društvene aktivnosti osnovnoškolaca.


Posebno zanimljiv dio projektnih aktivnosti bilo je i vođenje dnevnika u kojem su učenici opisivali svoje pridržavanje ciljeva projekta, a koji su popunjavali i njihovi roditelji. Općenito, najveće postignuće po mišljenju gotovo sviju bilo je „povratak" druženju roditelja i djece ali i sve veće druženje samih vršnjaka. Svi su polaznici nagrađeni, a šestoro najuspješnijih dobilo i posebne pohvale prema bodovnoj listi koja je pokazivala pridržavanje načelima, razinu druženja i smanjenja ovisnosti sudionika o „tri ekrana" koji uzimaju sve više vremena njihovim vršnjacima ali i mladim generacijama uopće.

 

OS privlaka 10dana bez ekrana