Započela je velika europska kampanja "Time to Move" !

 

#TimeToMove2019 #TTM2019 #eurodesk #CINAZ

Otkrij kako doživjeti Europu.

 
Sudjeluj u aktivnostima Time to Move i informiraj se o mogućnostima za studiranje, volontiranje i rad u inozemstvu.

                                     #TimeToMove2019 #TTM2019 #eurodesk #CINAZ

Velika Eurodeskova kampanja „Time to Move“ u listopadu će mlade diljem Europe informirati o mogućnostima volontiranja, stažiranja, studiranja i putovanja. CINAZ se uključuje u obilježavanje kampanje zajedno s 20 hrvatskih gradova organizacijom informativnih i promotivnih aktivnosti.

 

Velika europska kampanja „Time to move“ održat će se u listopadu u svim zemljama članicama Europske unije, a u Hrvatskoj će se u sklopu kampanje od 1. do  31. listopada održati raznovrsni događaji u više od 20 gradova. Kampanja se održava 6. godinu zaredom sa svrhom poticanja mladih na mobilnost, odnosno informiranja o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje, u organizaciji Eurodeska, informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani (www.eurodesk.eu).

Glavni je cilj kampanje doprijeti do mladih osoba, prvenstveno u manjim sredinama, kojima je sužen pristup informacijama o programima i natječajima Europske unije. Također, želja je pomoći mladima koji su trenutačno izvan sustava obrazovanja i rada kako bi uz pomoć nekog od programa lakše pronašli svoje mjesto u društvu.

Događanja u hrvatskim gradovima osmislile su i organizirale udruge članice hrvatske mreže multiplikatora Eurodeska odnosno 17 organizacija koje u 15 županija provode programe za mlade. Koordinator je Eurodesk - informacijska mreža Europske komisije, čiji centar u Hrvatskoj djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

 Udruga CINAZ će kampanju obilježiti kroz različite aktivnosti usmjerene učenicima srednjih škola i studentima u Zadru s ciljem informiranja o mogućnostima mobilnosti mladih i podizanja vidljivosti Erasmus+ i Eurodesk programa za mlade. U Gimnaziji Franje Petrića, 25.10.2019.(18:20h), održat će se "Putopisno predavanje: Sjedinjene Američke Države", o osobnom (studentskom) iskustvu mlade Zadranke u S.A.D.-u. Druga aktivnost je " Eurodesk Treasure Hunt" ili "Potraga za blagom" koja će se održati 24.10.2019. u suradnji sa studentskom organizacijom ESN Zadar s početkom u 16h na Trgu Pet bunara. Aktivnost će uključiti Erasmus studente iz različitih zemalja koji će se upoznati s važnim lokacijama u Zadru rješavajući zanimljive zagonetke i izazove, ujedno i promovirajući studentsku mobilnost i program Erasmus+ putem fotografija i video zapisa. Svi sudionici dobivaju „Time to Move“ promotivne materijale kao nagradu (platnenu torbu, naočale za sunce-UV400 Cat3 zaštita) te informacije o radu CINAZ-a, zadarskom Eurodeskovom multiplikatoru.

Ostale naše promotivne aktivnosti i nagradne igre pratite putem facebook stranice: Info centar za mlade Zadar

 

#TimeToMove2019 #TTM2019 #eurodesk #CINAZ

Dodatne informacije o kampanji, događajima i organizatorima, kao i interaktivna karta odnosno tražilica događanja, nalaze se na višejezičnoj web stranici www.timetomove.info, gdje je moguće pretraživati i događaje u hrvatskim gradovima.

 

#TimeToMove2019 #TTM2019 #eurodesk #CINAZ #ESNZadar

Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ i Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru organiziraju već četvrtu godinu zaredom manifestaciju „Dani dobrih veza“ u osnovnim i srednjim školama grada Zadra i Zadarske županije.

Cilj manifestacije je potaknuti nenasilno rješavanja sukoba i razvijanje asertivnosti u komunikaciji, prevencija nasilja u mladenačkim vezama i zaštita mentalnog zdravlja mladih.

Cikluse radionica izvode studenti sa Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom mentorice doc.dr. Marine Nekić:

  • Radionica „Kako biti odrasla osoba u ljubavnoj vezi?“
  • Radionica „Jesam li u toksičnoj vezi?“
  • Radionica „Kako se zauzeti za sebe u bliskim odnosima?“
  • Radionica „Zašto prekid boli i kako ga preboljeti?"
  • Radionica "Prihvaćanje različitosti"

„Dani dobrih veza“ u srednjim školama! 2019

Od travnja i kroz mjesec svibanj planira se provesti sveukupno 20 radionica u Gimnaziji Franje Petrića, Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar i Osnovnoj školi Šime Budinić.

 „Dani dobrih veza“ u srednjim školama! 2019

Radionice se provode kroz projekt “Prevencija suvremenih ovisnosti i nasilja među djecom i mladima“ uz podršku Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra te kroz projekt „Izvannastavni i izvanškoski program“ Udruge CINAZ uz podršku Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije.

Ovim putem Udruga CINAZ poziva sve škole zainteresirane za suradnju i održavanjem sličnih izvannastavnih aktivnosti da se jave na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te se ovom prilikom zahvaljuje svim školama i Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mladih Udruga CINAZ, u suradnji s Informacijskim centrom Europe Direct Zadar(EDIC Zadar) i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira predavanje s mladima na temu „Demokracija i ja“. U ovoj aktivnosti stavlja se poseban naglasak na važnost korištenja svog glasa u demokratskom procesu nadolazećih izbora, i to prvi put kada ostvaruju svoje glasačko pravo. Predavanje će se u istoimenoj školi održati 3.5.2019. s početkom u 15:40h. pod nazivom "Dijalog s mladima: Demokracija i ja“.

Europski tjedan mladih Demokracija i ja! 2019.

Obilježavanje devetog izdanja Europskoga tjedna mladih održava se diljem Europe u razdoblju od 29. travnja do 5. svibnja 2019. godine.

Fokus Tjedna mladih je sudjelovanje mladih u donošenju odluka i sudjelovanje u demokratskim procesima, uoči predstojećih izbora za Europski parlament (23. do 26.5.2019.), te aktivno građanstvo i sudjelovanje mladih u zajednici, kao i prilike za mobilnost mladih.

Tijekom Tjedna mladih održavat će se brojna događanja i aktivnosti u 33 države, sudionice programa Europske unije Erasmus+, za čiju su koordinaciju i organizaciju zaslužne nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+ u suradnji s informacijskom mrežom za mlade Eurodesk.

Europski tjedan mladih Demokracija i ja! 2019.

Europski tjedan mladih je i platforma za isticanje aktivnosti i prilika za mlade koje nudi europski programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

Mladi ljudi, koji žele sudjelovati u lokalnim ili regionalnim događajima koji se održavaju tijekom Tjedna mladih, mogu posjetiti mrežne stranice www.youthweek.eu na kojima se nalazi pregled organiziranih aktivnosti diljem Europe.


Ova aktivnost odvija se u sklopu Eurodesk aktivnosti Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ. Više o Eurodesku na www.eurodesk.eu.

 

#UdrugaCINAZ #EdicZadar #YouthWeek #DemocracyAndMe #ThisTimeImVoting #EUelections2019 #eurodeskhrvatska #ampeu #ovajputglasam

      U sklopu izvannastavnog i izvanškolskog programa udruge CINAZ, u školskog godini 2018./2019.održane su dvije kreativne radionice s učenicima članovima učeničke zadruge Maslina u osnovnoj školi Privlaka.

Prva radionica recikliranja majica održana je 14.prosinca 2018. ususret adventskom sajmu u Privlaci i prodajnoj izložbi u školi na kojoj su učenici izlagali svoje radove. Kreativnu radionicu s ciljem podizanja ekološke osviještenosti i brige o okolišu je vodila predsjednica udruge CINAZ i voditeljica projekata za djecu i mlade, Morana Rogić.

 

 Kreativne radionice u osnovnoj školi Privlaka Kreativne radionice u osnovnoj školi Privlaka

 Kreativne radionice u osnovnoj školi Privlaka Kreativne radionice u osnovnoj školi Privlaka

      Druga, kreativna proljetna radionica quilling tehnike održana je 14.ožujka 2019.  ususret prodajnoj izložbi za Uskrs u školi. Učenike je s vještinama kreativnog rolanja papira ili umjetnošću stvaranja dizajniranih ukrasa papira upoznala najpoznatija quilling majstorica u Hrvatskoj, Zadranka Branka Miletić.

 

 Kreativne radionice u osnovnoj školi Privlaka Kreativne radionice u osnovnoj školi Privlaka

 Kreativne radionice u osnovnoj školi Privlaka Kreativne radionice u osnovnoj školi Privlaka

 

Izvananastavni izvanškolski program Udruge CINAZ se provodi uz podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.

19.03.2019. / 20.03.2019. / 22.03.2019. i 25.03.2019.

 

Radionice „Kreativno pisanje i novi mediji“ su provedene u sklopu projekta "VR LABoratorij za mlade" a održane su u četiri termina u formi jednodnevnih radionica. Datumi i lokacije radionica su bili sljedeći: 19.03.2019. i 20.03.19. u Prirodoslovno grafičkoj školi Zadar, u Gradskoj knjižnici Zadar 22.03.2019. i u Udruzi CINAZ 25.03.2019. Organizator aktivnosti je bila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ, partner u projektu, a predavač je bio doc.dr.sc. Nenad Vertovšek.

Kreativno pisanje i novi mediji udruga CINAZ gradska knjižnica Zadar Nenad Vertovšek

Cilj radionica je bio svladavanje sadržaja novinarskog umijeća, upoznavanje s teorijom i praksom novinarskog rada u pisanim, te elektroničkim medijima. Podučavanje o raznim oblicima novinarskog izražavanja, ali i kreativnim i naprednim pisanjem, te priprema novinarskih i medijskih priloga kroz grupni pristup i individualne zadaće.

 

Dio radionice i praktičnog rada su bili posvećeni nekim posebnim temama – novinarska priča, etika slobodne riječi, odgovornost novinara, multimedijsko i „on-line“ novinarstvo, dron-novinarstvo, budućnost medija i novinarstva.

 

Kroz različite primjere iz prakse sudionici/ce radionica su naučili na koje načine se priprema priča, izražava, priprema medijski prilog kroz grupni i individualni pristup.

 

Fokus radionica je bio usmjeren na kreativnu i etičku stranu u prijenosu informacija s naglaskom na stvaranje sadržaja i odgovornost novinara.


Kreativno pisanje i novi mediji udruga CINAZ gradska knjižnica Zadar Nenad Vertovšek

Polaznici/ce radionica su bili učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, studenti/ce i nezaposlene mlade osobe u dobi od 15 do 29 godina te stručnjaci koje rade s mladima sa Sveučilišta u Zadru, Volonterskog centra Zadar te Udruge Porat. 

 

Dodan video zapis 08.04.2019.: