CINAZ Eurodesk informativna aktivnost u gimnaziji Franje Petrića MIOC Viktorija Božina

 

Ovaj petak, 21.02.2020. održali smo Eurodesk informativnu aktivnost s Viktorijom Božinom i učenicima gimnazije Franje Petrića. Viktorija nam je iz prve ruke opisala kako je živjeti u Zapadnoj Virginiji, volontirati na farmi božićnih drvaca ili pak kako je studirati u Južnoj Karolini.

Udruga CINAZ, u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU, gimnazijom Franje Petrića i Viktorijom Božina je organizirala putopisno predavanje na temu studiranja, putovanja, volontiranja i rada  u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukupno devetnaest sudionika, učenika srednje škole gimnazije općeg smjera, informirali su se o prednostima studiranja i života EU studenta u SAD-u.

 

Cilj aktivnosti je bio promovirati studentsku mobilnost među mladima, te kroz osobno iskustvo prikazati  koje su mogućnosti mladima otvorene u inozemstvu vezane za obrazovanje.

 Ova aktivnost organizirana je u sklopu Eurodesk aktivnosti Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ. Više o Eurodesku na www.eurodesk.eu.

Petak, 21 Veljača 2020

Studiranje u SAD-u, Eurodesk informativna aktivnost Viktorija Božina 2020.02.21. 12.20h Gimnazija Franje Petrića MIOC

Petak, 21 Veljača 2020

CINAZ Radionica: „Fraktalna art terapija, Subota 29.02.2020. u 10:00h

CINAZ Radionica: „Fraktalna art terapija, Subota 29.02.2020. u 10:00h

 

Volite se kreativno izražavati? Zanima vas spoj umjetnosti i psihologije?

ART TERAPIJA je kreativna metoda izražavanja koja se koristi kao terapeutska tehnika. Često je prisutna u kliničkim ustanovama, odgojnim i obrazovnim ustanovama. U fokusu je likovno izražavanje kao sredstvo ekspresije emocija i misli, te razrješavanja psiholoških konflikata. Postoji mnogo stilova i metoda ART TERAPIJE, a jedan od njih je fraktalna art terapija.
Za fraktalnu art terapiju ne trebate znati crtati ni imati nikakvo prethodno znanje o umjetnosti ili art terapiji. Glavna specifičnost ove metode jest crtanje linija i odabir različitih boja zatvorenih očiju čime ćete biti u mogućnosti izraziti svoja podsvjesna stanja.

Radionica će obuhvatiti osnovni dio crtanja fraktala kao dio fraktalne art terapije. Radionicu će voditi socijalna pedagoginja, Sanela Džepina, koja je završila osnovnu edukaciju za fraktalnu art terapiju.

Radionica je izvrsna prilika za uživanje u crtanju bez posjedovanja ikakvih vještina, međusobno druženje, opuštanje, kreativno izražavanje i razumijevanje svog “unutarnjeg JA”.

RASPORED AKTIVNOSTI RADIONICE: 
 1. Crtanje fraktala 
 2. Analiza fraktalnih crteža

Besplatna radionica će se održati u Udruzi CINAZ, Andrije Medulića 2, u subotu, 29.2.2020. s početkom u 10h, a predviđeno trajanje je 3h. Na radionicu se možete prijaviti do 27.2. do 12h putem online prijavnice: https://bit.ly/38FSEdi

Prednost pri odabiru imaju mladi od 15 do 30 godina.

Veselimo se Vašim prijavama!

CINAZ Radionica: „Fraktalna art terapija, Subota 29.02.2020. u 10:00h

 

Zaklada SOLIDARNA poziva mlade od 18 do 25 godina da se prijave za sudjelovanje u Erasmus+ projektu #YouthAgainstCyberbullying.


Pet mladih osoba koje odaberemo imaju osiguran put u Kopenhagen od tjedan dana, gdje bi se od 10. do 15. ožujka 2020. godine educirali o cyberbullyingu. Nakon toga bi diljem Hrvatske održali nekoliko radionica i edukacija za djecu i mlade o cyberbullyingu te svojim dejama doprinijeli i sudjelovali u izradi sadržaja za online platformu, aplikaciju i brošuru protiv cyberbullyinga. Prve radionice i edukacije u Hrvatskoj koje će predvoditi tih pet mladih osoba održat će se u travnju 2020., dok su za travanj 2021. godine predviđene 3 nacionalne konferencije/edukacije u Zagrebu, Rijeci i Osijeku koje bi također vodile te mlade osobe, uz podršku stručnjaka.

Uvjeti sudjelovanja su:

  • · dostupnost za sudjelovanje u projektu u razdoblju od 10. ožujka 2020. do 1. rujna 2021. godine
  • · dob sudionika/ca od 18 do 25 godina


Nositelj Erasmus+ projekta #YouthAgainstCyberbullying je danski Forum for International Cooperation, dok je Zaklada SOLIDARNA partnerska organizacija u Hrvatskoj. U doba interneta i društvenih mreža te sveopće digitalizacije, mladi su sve više izloženi predrasudama i govoru mržnje, dok vršnjačko nasilje postaje sve raširenije i brutalnije, što utječe na kvalitetu života i mentalno zdravlje sve većeg broja djece i mladih. Nažalost, djeca i mladi često nisu svjesni posljedica svog ponašanja, koja su često i tragične, te smo se odlučili uključiti u ovaj projekt koji za cilj ima podizanje svijesti o opasnosti cyberbullyinga i prevenciju takvog ponašanja.

Projekt #YouthAgainstCyberbullying traje od 01. rujna 2019. do 01. rujna 2021. godine, a kroz projekt će se u svrhu podizanja svijesti mladih o cyberbullyingu razviti internetska platforma, mobilna aplikacija i brošura, koje će zajedno služiti kao alati za osvještavanje djece i mladih. Međutim, jedna od primarnih i najvažnijih aktivnosti projekta bit će edukacija djece i mladih koju bi predvodilo po pet mladih osoba između 18 i 25 godina iz svake partnerske zemlje (uz Zakladu SOLIDARNA iz Hrvatske, tu su i Incijativa za razvoj i saradnju iz Srbije, Arci Liguria iz Italije, Centres d'entrainement aux methodes d'education active iz Francuske, SOLIDAR iz Belgije te Alapítvány a Magyarországi Progresszív Gazdaságpolitikáért és Politikai Gazdaságtanért iz Mađarske).

Ako imaš između 18 i 25 godina i zanimaju te internet i društvene mreže te problematika cyberbullyinga i govora mržnje u digitalnom svijetu, prijavi se, otputuj u Kopenhagen na tjedan dana, upoznaj nove ljude i nauči nove stvari!

Svi zainteresirani mole se da nam do 10. veljače 2020. pošalju motivacijsko pismo na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i navedu zašto žele sudjelovati na projektu.


Veselimo se prijavama!

 

Ako imaš između 18 i 25 godina i zanimaju te internet i društvene mreže te problematika cyberbullyinga i govora mržnje u digitalnom svijetu, prijavi se, otputuj u Kopenhagen na tjedan dana, upoznaj nove ljude i nauči nove stvari! #Erasmus+ #Danska #Cyberbullying #Hrvatska

Radionica: „Kako ostvariti novogodišnje odluke?“, Utorak 28.01.2020.

CINAZ Radionica: „Kako ostvariti novogodišnje odluke?“, Utorak 28.01.2020.

Koliko ste novogodišnjih odluka donijeli u životu, a koliko ste ih doista ostvarili?
Početak kalendarske godine za mnoge je poticaj za donošenje odluka i uvođenje promjena u svoj život. Naučite kako postavljati SMART ciljeve koji će vas motivirati da svoje odluke ove godine i ostvarite.

Radionicu vodi Lucija Bušljeta, Viša stručna savjetnica u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK Zadar).
Radionica će se održati u utorak, 28.1.2020. u Udruzi CINAZ, Andrije Medulića 2 (2.kat. iznad Obale i Lučice) s početkom u 16h.
Molimo Vas da potvrdite Vaš dolazak do 27.1.2020 do 10h na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 023 315-673, 098 665-870.

 


Kreativna radionica: “Jar of happiness”, Petak 31.01.2020.

CINAZ Kreativna radionica: “Jar of happiness”, Petak 31.01.2020.

Sjećate li se sretnih trenutaka koje ste doživjeli jučer? Koliko o njima razmišljate?
Započni Novu 2020.godinu sa pozitivnim stavom i zabilježi svoje sretne trenutke u teglicama sreće!
Teglice sreće ili “jar of happiness” ideja su poznate američke spisateljice Elizabeth Gilbert, poznate autorice knjige “Jedi, moli voli” prema kojoj je snimljen istoimeni poznati film.
Ideja polazi polazi od toga da bilježimo najsretnije trenutke našeg života svaki dan.
“Na kraju svakog dana napišite najsretnije trenutke koje ste proživjeli na komadić papirića sa datumom. Papirići su podsjetnici na male, dragocjene trenutke koje nam pružaju utjehu i radost u danima kada nismo dobrog raspoloženja”, kaže Elizabeth Gilbert.

Vlastite teglice sreće izrađujemo i ukrašavamo na radionici koja će se održati u petak, 31.1.2020. s početkom u 17h u udruzi CINAZ, Andrije Medulića 2 (Iznad Obale i lučice, 2.kat).
Svi zainteresirani se mogu prijaviti na besplatnu radionicu do 29.1. putem prijavnice : shorturl.at/glxJ5
Materijal je osiguran, a svi polaznici će dobiti obavijest uoči same radionice.

Veselimo se Vašim prijavama!

Učenici osnovne škole Josip Pupačić Omiš sudjelovali u projektu "Deset dana bez ekrana"!

10dana bez ekrana OŠ Josip Pupačić Omiš 

 

       Projekt „Deset dana bez ekrana“ uspješno je proveden u Osnovnoj školi Josip Pupačić Omiš. U travnju 2019. školske godine učenici petih razreda, sveukupno njih 55 je ustrajalo u desetodnevnom izazovu apstinencije i selektivnog korištenja triju ekrana (TV, mobitel i računalo). Ciljevi projekta su bili: smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane, kako bi se poboljšala komunikacija između djece i roditelja, kao i među učenicima; razvoj kritičkog mišljenja prema medijskim sadržajima i kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena. Svi koji su ustrajali u izazovu i za to dobili javnu pohvalu i pisano priznanje za uspješno sudjelovanje u projektu „Deset dana bez ekrana“.

Roditeljima je projekt bio predstavljen na roditeljskim sastancima, podržali su ga, iako su bili izrazili sumnju da će ga djeca izvršiti do kraja. Na predstavljanju je bila prisutna i školska liječnica dr. Branka Huljev, koja je pohvalila projekt i održala roditeljima predavanje na temu: „Izazovi puberteta, ovisnosti i zdravlje učenika“, a slično predavanje i razgovor s učenicima imala je već ranije.

Doprinos projektu dala je ravnateljica prof. Davorka Deur, odobrenjem da se projekt provede u školi i osobnom podrškom. Školska pedagoginja Nediljka Glavinović je u sklopu projekta održala radionicu na temu „Utjecaj medija i reklama na djecu“. Projektu se pridružila i školska knjižničarka gđa Ana Kraljević koja je ponudila i organizirala igraonicu u knjižnici:“Knjižnica mjesto susreta s knjigom i jednih s drugima“ ponudivši društvene igre kao način druženja i zabave u slobodno vrijeme. Učiteljica informatike prof. Zdenka Vukasović je provela s djecom radionicu na temu: „Razglednicom se može poslati e-poruka“. Razrednice su podržavale i poticale djecu na satovima razrednika kroz radionice o „Dobrim i lošim stranama medija“.

      Uz podršku svojih roditelja djeca su pronalazila načine za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, koje je uključivalo provođenje više vremena s obitelji, pomaganje u kućanskim poslovima, boravak u prirodi, vožnju bicikla, igranje društvenih igara, više međusobne komunikacije. Većina učenika je spoznala da život bez ekrana može biti zanimljiv, a tijekom projekta najviše im je nedostajalo igranje igrica i gledanje TV-a.

Provedba projekta je bila vidljiva u prostorima škole: rolbaner, plakati, te panoi ukrašeni dječjim radovima s radionica za vrijeme trajanja projekta npr. radionica 5.B održana 2.travnja, povodom Dana svjesnosti o autizmu (objavljeno na web-u škole, 5.travnja 2019.)
„Školske novine“ tjednik za odgoj, obrazovanje, znanost i kulturu, (br 20, od 28.svibnja 2019.), pod naslovom „Učenici (ni)su svjesni ovisnosti o digitalnim uređajima“ objavile su razgovor s vjeroučiteljicom Ružicom Matijević i učenicima sudionicima u projektu o njihovim iskustvima, teškoćama i uspjesima provođenja ovog projekta u školi, kao i sa predstavnicima udruge CINAZ.

ZANIMLJIVI KOMENTARI UČENIKA:

- Prvih pet dana mi je želja za ekranima bila velika, sve mi falilo, onda se to smanjilo našla sam druge interese, rodice i kućni ljubimac. (Amber, 5.b) - U početku, kad nisam mogla izdržati gledala sam, nemam opravdanja( Petra 5.d) -Kad se dogodilo da sam zaboravila na projekt i kad sam se sitila odmah sam si stavila minus (Lana 5b) - Više sam fizikalio: šetao psa, brao šparoge, pomagao roditeljima, a svaku večer vježbao za bolji izgled za ljeto. (Ante, 5.a)      

ZANIMLJIVI KOMENTARI RODITELJA:

Mami je teže bez ekrana od nje, podržavamo je. (Amberina mama)
Danas je bilo dobro, ali ona to ne može izdržati Obitelj je više na okupu. (Petrina mama)
Hvala vam na ovom lijepom iskustvu. Stekli smo navike kojih ćemo se pokušati pridržavati. Ovih 10 dana smo imali toliko slobodnog zajedničkog vremena da smo imali osjećaj kao da smo negdje otputovali.(Lanina mama)
Shvaćamo i on i mi da je bez ekrana puno iskoristivije vrijeme, te da je za njegovu dob i zdravlje bolje bez većeg korištenja ekrana,samo nam je trebao poticaj poput ovog da bude korisno po sve nas (Antina mama)
U projektu smo naučili da je dijete puno kreativnije u smišljanju novih igara s bratom i sestrom. Nakon par dana nije se više sjetila da bi mogla igrati igricu na mobitel (nepoznata mama)
Ovaj projekt smatram korisnim, jer smo se prisjetili puno igara koje smo zaboravili, da smo se igrali kao djeca. Moje dijete je naučilo nove „stare“ zanimljive igre. (nepoznata mama)

 

Dugogodišnji projekt Udruge CINAZ „Deset dana bez ekrana“ se na županijskoj i lokalnoj razini provodi uz podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.

Utorak, 01 Listopad 2019

Galerija: 10dana bez ekrana OS Josip Pupačić Omiš 2019.

Utorak, 01 Listopad 2019