U cilju što boljeg informiranja, ali i razmjene znanja, iskustava i informacija, uredili smo dvije Info točke za mlade. Info ploča u Studentskom klubu Božo Lerotić te Bibliobusi Gradske knjižnice Zadar donose vam brojne materijale iz kojih možete saznati mnogo korisnih informacija, vezanih za područje interesa mladih (stručne prakse, različiti programi, mogućnosti volontiranja, razmjene, kampanje i slično). 
DSC 0937

Bibliobus 1 (zaleđe Zadarske županije) i Bibliobus 2 (otoci Zadarskog arhipelaga) predstavljaju sastavne dijelove knjižnične mreže Gradske knjižnice Zadar. S preko 50 stajališta u skoro jednako toliko mjesta, ova dva bibliobusa nude korisnicima Gradske knjižnice oko 7 500 jedinica knjižne građe. U svojim dvotjednim ciklusima dostupni su svima onima koji nisu u mogućnosti posjećivati središnju knjižnicu, kao ni ogranke. 

bibliobus 1180110786

U oba bibliobusa, prije svakog putovanja uređuje se i Info točka za mlade, odnosno ovim putem pružamo mogućnost mladima za informiranjem i dostupnosti različitih materijala, letaka, brošura i prospekata, koji pokrivaju različito područje interesa. Materijali su besplatni i dostupni svima onima koji to žele.

Ispred ulaza u prostor Studentskog kluba Božo Lerotić Sveučilišta u Zadru, također se nalazi Info točka za mlade. Redovito ažurirana, na njoj možete pronaći također raznovrsne informacije, a koje bi mogle koristiti upravo populaciji studenata. Također su istaknuti i letci Kluba mladih KLOOZ, zajedno sa svim kontaktima Udruge CINAZ.

za objavu sredjeno

Posjetite naše Info točke, uređene su upravo za vas! Izvrsna je to prilika da pronađete nešto za sebe, a što bi vam moglo koristiti u učenju, poslu ili slobodnom vremenu.

Udruga CINAZ traži osobu na puno radno vrijeme koja će obavljati poslove administratora na programu Klub mladih KLOOZ i administatora na projektu Info centar za mlade Zadar, kao zamjena za porodiljni dopust s mogućnošću produljenja radnog odnosa. Kompletan natječaj donosimo u nastavku:

we are hiring

Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ raspisuje javni natječaj za radno mjesto:

ADMINISTRATOR NA PROGRAMU “KLUB MLADIH KLOOZ"

i

ADMINISTRATOR NA PROJEKTU “INFO CENTAR ZA MLADE ZADAR"


Opis posla
:
 

Traži se osoba za puno radno vrijeme koja će obavljati poslove administratora na programu Klub mladih KLOOZ i administatora na projektu Info centar za mlade Zadar kao zamjena za porodiljni dopust s mogućnošću produljenja radnog odnosa.

Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Natječaj je otvoren od 13. 01. 2017. do 25. 01. 2017.


Osoba će obavljati sljedeće poslove
:


- vođenje administrativnih poslova programa/projekta - izrada projektne dokumentacije, pisanje projektnog izvještaja, obrada statističkih podataka, fotodokumentacija, vođenje i ažuriranje baze korisnika, slaganje arhivske dokumentacije,

vođenje evidencije individualnog rada s korisnikom,

- odnosi s javnošću - objava za medije, pozivi za korisnike, pisanje “newslettera” i članaka",

ažuriranje društvene mreže, internetske stranice i kalendara s organiziranim aktivnostima i informacijaima za mlade,

pomoć u organiziranju aktivnosti i javnih događanja,

distribucija i prikupljanje promotivnih i edukativnih materijala,

sudjelovanje na treninzima osposobljavanja, edukacijama i konferencijama,

suradnja s javnim institucijama, udrugama i krovnim organizacijama.

UVJETI:

- Stručna sprema - SSS, VŠS, VSS
- Vrlo dobro poznavanje i korištenje MS office paketa
- Strani jezik: engleski (aktivno u govoru i pismu)
- komunikativnost i otvorenost
- organiziranost, samostalnost i odgovornost
- sposobnost timskog rada
- urednost
- organizacijske sposobnosti
- spremnost na obuku za posao
motiviranost i predanost radu
radno iskustvo općenito

Poželjno je radno iskustvo na administrativnim i sličnim poslovima vezanim za provođenje projekata. Dodatno vrednujemo volontersko iskustvo.

Kandidatu nudimo rad u ugodnoj i poticajnoj radnoj okolini i mogućnost dodatnog usavršavanja.

Zaposlenik započinje sa radom 1.ožujka 2017. a potrebno je da prethodno završiti obuku za posao.

Pozivamo sve zainteresirane kandidate i kandidatkinje da, zaključno sa srijedom 25.1.2017., pošalju:

životopis (na hrvatskom)
motivacijsko pismo (na hrvatskom)
potvde o završenom formalnom i neformanom obrazovanju
reference i preporuke koje možemo provjeriti

na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  s naznakom “Prijava za posao”

Prijave pristigle nakon navedenog roka ili one koje nisu u skladu s navedenim načinom prijave, nažalost nećemo moći uvažiti.
Nakon evaluacije pristiglih prijava Udruga CINAZ će pozvati na razgovor i testiranje kandidate i kandidatkinje čije prijave udovoljavaju uvjetima natječaja

Dodatne informacije možete dobiti isključivo putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Zainteresiranim kandidatima i kandidatkinjama preporučujemo da posjete internetske stranice:

www.udrugacinaz.hr
https://www.facebook.com/KlubMladihKlooz
/
https://www.facebook.com/InfoCentarZaMladeZadar

Udruga CINAZ bila je u petak, 09.prosinca 2016., domaćin predavanja pod nazivom "Žrtve i svjedoci u sudskim postupcima i njihova prava". Kroz predavanje je predstavljen Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, a u cilju obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava-10. prosinca. Upravo na taj datum u UN-u je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima i to 1948. godine.
humnan rights 200214

Koja su prava žrtava kaznenog djela i oštećenika u kaznenom postupku? Na koji način im se pruža pomoć? O tome je upravo kroz ovo predavanje govorila Dragana Marina, iz Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru. Predavanje je održano u sklopu programa Info centar za mlade Zadar, a uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Odjel za podršku žrtvama i svjedocima započeo je s radom 01. svibnja 2008. godine, a rezultat je zajedničkog projekta Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva pravosuđa. Njegove osnovne zadaće su: pružanje emocionalne podrške žrtvama i svjedocima prije, tijekom i nakon sudskog postupka; pružanje informacija o pravima žrtava i svjedocima (po potrebi i članovima njihovih obitelji) u kaznenom i prekršajnom postupku; pružanje tehničkih i praktičnih informacija; upućivanje žrtava na stručnu pomoć, ovisno o njihovim potrebama; te odabir, edukacija i koordinacija volontera. 
predavanje medjunarodni dan ljudskih prava

Kroz jasno određenu komunikaciju, potpunu pozornost te razumijevanje i empatiju, djelatnici Odjela olakšavaju često dugotrajne i mukotrpne sudske postupke brojnim žrtvama i svjedocima. Pritom se najviše trude osloboditi žrtve straha i neizvjesnosti, kao i svesti re-traumatizaciju na najmanju moguću mjeru. Godišnje se u Hrvatskoj prijavi i do 70 000 kaznenih djela, međutim veliki broj slučajeva ostaje neprijavljen upravo zbog straha od počinitelja ili uslijed nedostatka informacija o svim koracima koje treba poduzeti. Stoga je, pored Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, tu i besplatan telefon 116 - 006, putem kojeg se pružaju informacije i savjeti diljem Europske unije, a dostupan je radnim danom od 08:00 - 20:00 sati, na hrvatskom i engleskom jeziku.
pomoć žrtvama8

Pored stručne suradnice Odjela i službenice za podršku, pomoć žrtvama mogu dati i volonteri. Oni moraju ispunjavati nekoliko uvjeta (punoljetnost, ispunjeni uvjeti po Zakonu o volonterstvu, nekažnjavanje, dobro snalaženje u stresnim situacijama i slično). Od njih se očekuje ozbiljnost i odgovornost, komunikacijske vještine, diskrecija, strpljenje i empatija, kreativnost u pronalaženju rješenja te želja za stjecanjem novih znanja i iskustava.

Ukoliko želite postati volonter, potrebno je ispuniti obrazac na sljedećem linku te ga dostaviti na Odjel za podršku žrtvama i svjedocima. Nakon selekcije, slijedi poziv na razgovor, na koji je potrebno ponijeti potvrdu o nekažnjavanju. Svaki volonter prolazi potrebnu edukaciju te potpisuje Ugovor o volontiranju.

Kontakti:
Odjel za podršku žrtvama i svjedocima
Županijski sud u Zadru
Borelli 9, 23 000 Zadar
tel: 023 203 640
fax: 023 203 641


 

Dođite u subotu, 10. prosinca 2016. u Gradsku knjižnicu Zadar i saznajte sve o postupcima prijave, smještaju i financiranju studija u Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj i Nizozemskoj, te radu u SAD-u preko ljeta. Obrazovni savjetnici Integral Edukacijskih Programa održat će besplatnu prezentaciju pod nazivom "Studij u inozemstvu/Work and Travel USA" za sve učenike, studente i njihove roditelje,i to s početkom u 11:00 sati.

15219383 1075476709237164 8811954175980667398 n

Prezentacija "Studij u inozemstvu/Work and Travel USA" pružit će više informacija o mogućnosti obrazovanja naših učenika i studenata u inozemstvu. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže i iskoriste svoju priliku te se informiraju o studijima u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj te radu preko ljeta u SAD-u.

U pogledu uspješnog upisa na željeni studij u navedenim zemljama, Integral preporučuje pravovremeni odabir studija i ranu prijavu. Rok za većinu studija u Velikoj Britaniji je 15. siječnja, za Dansku 15. ožujka, za Švedsku do 1. travnja, a za Nizozemsku 1. svibnja. Do tada, svaki budući student mora odabrati željene studije i predati dokumentaciju potrebnu za upis.

Prema Integralu u 2016. godini broj prijavljenih studenata za EU porastao je čak za 35%. Očekuje se da će se rast nastaviti i ove godine, uzevši u obzir da su svi uvjeti, među njima i sredstva za financiranje njihovog studija, zagarantirani za upis u rujnu 2017. godine. Školarina za preddiplomski i diplomski studij u Švedskoj i Danskoj je besplatna za EU studente. U Nizozemskoj i Velikoj Britaniji školarina se plaća – na državnim sveučilištima snižena je cijena školarine za EU studente - u Nizozemskoj je to 2,006 eura godišnje a u Velikoj Britaniji 9,250 funti godišnje za preddiplomski studij, s tim da obje zemlje nude mogućnost uzimanja zajma za pokrivanje školarine.

"Internacionalni studenti imaju značajan doprinos za britanska sveučilišta stoga želimo da oni i dalje studiraju na našim sveučilištima“ kaže poruka britanske Vlade. Svake godine britanska agencija za studentske zajmove odobrava zajam u iznosu od 9,250 funti EU studentima za preddiplomske studije, što pokriva čitavu školarinu i omogućuje im studij na britanskim sveučilištima. Zajam se temelji na preferencijalnim uvjetima, a vraća se tek kada student diplomira, zaposli se i njegova plaća dosegne određenu razinu. Hrvatski studenti koji se prijavljuju za studij na britanskim sveučilištima za akademsku godinu 2017./2018. će imati puni pristup sredstvima za financiranje obrazovanja i to za cijelo razdoblje studija. Ova odluka se primjenjuje bez obzira na to što je Britanija odlučila napustiti EU. Prema Integralu, više od 95% hrvatskih studenata koji studiraju u Velikoj Britaniji uživaju u povlasticama studentskog zajma.

Program Work and Travel USA već postoji u Hrvatskoj već niz godina te je prošlo ljeto preko 500 mladih otišlo raditi u Sjedinjene Američke Države. Uvjet je da su prijavitelji studenti te da odlaze raditi preko ljeta studentske poslove u SAD i mogu birati između 2 opcije – sami nalaze posao ili im Integral nalazi posao preko naše partnerske agencije CIEE koja ja najveća agencija za zapošljavanje mladih u SAD-u. Integral pomaže u svakom dijelu prijave – od traženja posla, ispunjavanja DS-2019 obrasca koji je neophodan za legalan rad u SAD-u, prijave za vizu, pronalaska avionske karte i priprema za odlazak.

Za sve dodatne informacije posjetite web: http://www.integraledu.hr i Facebook stranicu: http://www.facebook.com/IntegralEdu.hr

 

 

Ulaskom u mjesec prosinac obilježavamo Svjetski dan borbe protiv Aidsa. Udruga Cinaz, u sklopu programa Klub mladih KLOOZ i ove godine će u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Frenky barom provesti akciju informiranja mladih, podizanja svijesti o važnosti zaštite te omogućiti anonimno testiranje svima koji to žele. Potrebno je stalno širiti znanje, stoga donosimo nekoliko crtica o AIDSU i virusu HIV.

        

Crtice o AIDSU

ŠTO JE AIDS I HIV? 

AIDS je bolest imunološkog sustava izazvana virusom HIV. AIDS je kratica eng. naziva Acquired Immunodeficiency Syndrome, što znači sindrom stečenoga nedostatka imunosti. SIDA je francuska kratica istoga značenja. HIV zaraza nema karakteristične simptome i dijagnosticira se jedino testiranjem. U ranoj fazi zaraze HIV-om mogu se javiti nespecifični simptomi: povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, grlobolja, mučnina, gubitak teka, osip, povećanje limfnih čvorova, bol, pečenje, svrbež, krvarenje, promjene kože/sluznice, promijenjen iscjedak u području spolovila/čmara, bol tijekom spolnog odnosa, poteškoće mokrenja.

GDJE SE MOŽETE OBRATITI ZA TESTIRANJE, POMOĆ I SAVJET?

U  Hrvatskim zavodima za javno zdravstvo i Županijskim zavodima za javno zdravstvo svi građani mogu doći po savjet i pomoć, te se mogu obratiti za besplatno i anonimno testiranje na HIV. Prije samoga testiranja prvo se razgovara s potencijalno zaraženom osobom, te ukoliko postoji sumnja, osoba se testira na HIV. Testiranje se vrši vađenjem krvi, a rezultati testiranja dolaze u roku od 2 dana. 

NEKOLIKO OSNOVNIH ČINJENICA O HIV-BOLESTI

HIV – bolest je zarazna bolest, a zasad virus humane imunodeficijencije (HIV) ne možemo iskorijeniti iz tijela; djelotvornoga cjepiva ni lijekova koji bi izliječili zarazu zasad nema, no određene preventivne mjere pokazale su se uspješnima. AIDS je stanje uznapredovale ili kasne faze bolesti koju uzrokuje HIV. Od časa zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a, u neliječene osobe prođe u prosjeku 10 godina. Ako osoba ima neku spolno prenosivu infekciju, ima veći rizik za zarazu HIV-om. Često SPI nemaju nikakve simptome. Jedino se HIV testiranjem može utvrditi HIV status. Prema izgledu osobe ne možete znati je li ona zaražena HIV-om.

HIV se najčešće prenosi: spolnim odnosom sa zaraženom osobom, zajedničkim korištenjem igala ili šprica (droga, tetoviranje ili piercing), te sa zaražene trudnice na dijete (tijekom porođaja, trudnće i dojenja). Najveći rizik od prenošenja HIV-a postoji kod transfuzije zaražene krvi, gdje se 60-100% svih primatelja zarazi. Iako se u Hrvatskoj sva krv testira, uvijek postoji minimalni rizik. Također, analni odnos bez kondoma najčešći je način prijenosa HIV-a. Smatra se da muškarac lakše zarazi ženu, nego žena muškarca. 

Istraživanja pokazuju da uporaba lateks prezervativa smanjuje rizik od širenja infekcije za najmanje 80%. Također, prezervativi od poliuretana pružaju jednaku zaštitu kao i oni od lateksa. Savjetuje se koristiti lubrikante na bazi vode (ne uljna maziva!) kako bi se izbjeglo pucanje prezervativa!

Redovitim uzimanjem lijekova može se postići nemjerljiva količina virusa u krvi, tako da danas pretpostavljamo kako je s HIV-om moguće doživjeti gotovo normalnu starost.

Prije svega, savjetuje se odgađanje spolnih odnosa (dok niste spremni), da se ne mijenjaju često partneri, korištenje zaštite (u Hrvatskoj je najčešći put prijenosa HIV infekcije spolnim odnosom bez kondoma!), apstinencija od alkohola i droge. Testiranje na HIV ključ je za pravovremeno liječenje i prevenciju!

KOJIM PUTEM SE HIV NE PRENOSI?

HIV se ne prenosi rukovanjem, grljenjem, poljupcem, kontaktom s predmetima (npr. javne telefonske govornice, u autobusu, u vlaku itd.), uporabom javnih zahoda, tuševa, sauna, kašljanjem, kihanjem, kontaktom kože sa suzama ili slinom, milovanjem, ljubljenjem, petingom. Ne prenosi se pregledom kod liječnika niti uobičajnim pregledom kod stomatologa, putem domaćih životinja (ogrebotine, ujedi), davanjem krvi. Ne prenosi se tijekom uobičajne njege oboljeloga od AIDS-a.

Više informacija o AIDS-u možete pronaći i na www.hzjz.hr , www.zdravlje.hr , a za pomoć i savjet obratite se Zavodu za javno zdravstvo Zadar (Kolovare 2) na tel: 023/300-841.