Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ krenula je sa realizacijom projekta "Mali poduzetnici" uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Projekt je prijavljen na „Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022. raspisan od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH“.

Glavni cilj projekta "Mali poduzetnici" je povećati poduzetničke aktivnosti i unaprijediti poduzetničke kompetencije djece i mladih iz osam odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Projekt je usmjeren na osnivanje 4 učeničke zadruge u školama na području posebne državne skrbi i otocima i osnaživanje rada sveukupno 8 učeničkih zadruga iz 8 partnerskih organizacija. Ciljana skupina je 221 djece i mladih s područja grada Zadra, otoka Ugljana, Dugog otoka, otoka Murtera, Grada Obrovca, Općine Lišane Ostrovičke i Grada Knina. Cilj projekta će se ostvariti kroz provedbu kreativnih radionica za izradu dekorativnih i uporabnih predmeta, izradu edukativnog materijala, unaprjeđenjem znanja o marketinga, brendiranju i financijskoj pismenosti, terenskim posjetom poduzetničkom inkubatoru u Zadru i predstavljanjem učeničkih zadruga na javnim manifestacijama u Zadru.

Partneri u projektu su: Grad Zadar, OŠ Šime Budinić, OŠ Valentin Klarin Preko, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Ivan Goran Kovačić Lišane Ostrovičke, OŠ Murterski škoji Murter, OŠ Dr. Franje Tuđmana Knin, Srednja škola Obrovac, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar (6 osnovnih škola i 2 srednje škole).

Suradnici u projektu su: Poduzetnički inkubator Zadar,  Srednja škola Stanka Ožanića i Udruga Ravni kotari.

 

 

  

Prošli tjedan obilježili smo Mjesec borbe protiv ovisnosti 15.12. u Prirodoslovno - Grafičkoj školi Zadar sa interaktivnim predavanjem na temu mladih i alkoholizma, "Što još možemo reći o mladima i alkoholu?" kojeg je vodila prof.dr.sc. Marina Nekić. Cilj predavanja je bio upoznati mlade s nekim osnovnim informacijama o rizičnom ponašanju, u ovom slučaju posljedicama pijenja alkohola.

Prvo su srednjoškolci bili upoznati s nekim osnovnim informacijama poput toga da na razini EU se pokazali da su hrvatski učenici po konzumaciji alkohola iznad europskog prosjeka, da 90 % učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu popilo alkohol, preko 40 % učenika u Hrvatskoj je popilo barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije. Prema podacima iz MUP-a u 2020. godini mladi vozači počinili su pod utjecajem alkohola 690 prometnih nesreća, u kojima je 15 osoba poginulo, a 388 je ozlijeđeno. Isto tako naglašeno je da ako tinejdžer pije prije nego što napuni 15 godina, on/ona ima 4 puta veću vjerojatnost razviti ovisnost od alkohola i 7 puta veću vjerojatnost da će biti sudionik prometne nesreće.
 
Naravno da samo govorenje o rizicima neće učiniti da se osoba odgovornije ponaša nego moramo znati koji je motiv i za što osobi koristi njeno ponašanje čak i ako je rizično.
Bilo je govora o motivima zašto pijemo, koji se obično dijele u četiri kategorije: 
1. Socijalni – alkohol pomaže da se bolje zabavimo i proslavimo
2. Način suočavanja sa stresom i emocijama – da zaboravimo na brige i da se oraspoložimo i da se osjetimo samopouzdanima
3. Pojačati dobar osjećaj – osjećati se "high"
4. Konformirati se  - jer i drugi piju, da ne odskačem od ekipe, želim se svidjeti drugima
 
Nadalje smo spomenuli i to kako na hrvatskoj glazbenoj sceni ima dosta pjevača koji kroz svoje stihove veličaju alkohol i pijanstvo.
Onda smo se orijentirali na znanje odnosno mitove o alkoholu u smislu da alkohol deblja, da usporava rad mozga, da nam dehidrira organizam i da nam ubrzava hlađenje tijela, do toga da tijelu treba pet sati da razgradi pola litre popijenog vina.
Nastavili smo onda priču o mladima i alkoholu kroz spoznaje iz neuroznanosti, jer nam je važno razumjeti kako mladi donose odluke. Ne sazrijevaju sva područja mozga u isto vrijeme ili istom brzinom. Frontalni korteks, regija mozga odgovorna za samoregulaciju, donošenje odluka i kontrolu ponašanja i impulsa, razvija se postupno – do prve polovine 20. Razlike u sazrijevanju različitih područja mozga mogu pridonijeti povećanom upuštanju u rizična ponašanja tijekom adolescencije. Pijenje alkohola u adolescenciji utječe na mozak – smanjenje određenih struktura (za pamćenje i učenje). Kada tinejdžeri donose odluke one se više temelje na emocionalnom dijelu mozga koji je osjetljiv na nove stvari i trenutne nagrade. Zato mladi impulzivno reagiraju i ne misle o posljedicama. Čak i kad su mladi svjesni posljedica i dalje će biti vođeni emocijama – Ako se osjećaju dobro učinit će to. Najugroženiji su oni mladi koji imaju neke od sljedećih karakteristika: prvi put su se opili već s 13 godina ili čak ranije, prvo piće su popili na nagovor roditelja i/ili rodbine ili zbog znatiželje, njihovi roditelji ne znaju i ne brinu o tome kako i s kim provode slobodno vrijeme, konzumiraju alkohol kao sredstvo za otklanjanje psihičke napetosti i za ublažavanje većih svakodnevnih problema s kojima se suočavaju. i onda smo završili predavanje s kratkim uputama prema priručniku HZZJZ o tome kako biti odgovorniji.

 

Informirajte se o mogućnostima stjecanja radnog iskustva u SAD-u i obrazovanja u inozemstvu

U sklopu “Time to Move” kampanje, Udruga CINAZ i agencija Integral Edukacijski Programi organiziraju informativne prezentacije i konzultacije na kojima će mladima predstaviti mogućnosti obrazovanja u inozemstvu, američki program kulturne razmjene “Work and Travel USA” te “Internship USA”. Informativna prezentacija o programima “Work and Travel USA” i “Internship USA” održat će se u četvrtak, 21.10. u 13 sati na Sveučilištu u Zadru, Odjel za psihologiju, a informativna prezentacija o mogućnostima obrazovanja u inozemstvu u Srednjoj školi Biograd namijenjena učenicima dva četvrta razreda u petak, 22.10. od 11.10 do 12.35.

Tijekom ova dana, 21.10. i 22.10.  u prostorijama Udruge CINAZ (Andrije Medulića 2, 2.kat, iznad blagajne Obale i lučice) održat će se i individualno savjetovanje za sve zainteresirane za ove programe u vremenskom periodu od 14:00 do 16:30h. Sudjelovanje na informativnim konzultacijama s obrazovnim savjetnicima u potpunosti je besplatno, a registracija je moguća na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3BBeygi

1. "Work and Travel USA" i "Internship USA" konzultacije s obrazovnim savjetnikom:

  • četvrtak, 21.10. od 14:00 do 16:30, udruga CINAZ

Work and Travel USA program idealna je prilika za odlazak u SAD, upoznavanje nove kulture, stvaranje široke mreže međunarodnih poznanstava i radnih vještina, usavršavanje jezika, ali i prilika za impresivnu ljetnu zaradu koja omogućuje putovanje na sve američke destinacije iz snova.

Internship USA prilika je za 14 mjeseci u SAD-u i relevantno radno iskustvo u području karijernog interesa odmah nakon završenog visokog obrazovanja.

2. Sve o studiju u inozemstvu konzultacije s obrazovnim savjetnikom:

  • petak, 21.10. od 14:00 do 16:30, udruga CINAZ

Na konzultacijama možete saznati sve o najboljim obrazovnim sustavima u Europi, cijenjenim sveučilištima i inovativnim studijskim programima. Također, kroz predstavljanje uvjeta za upis te financijskog aspekta studiranja u inozemstvu, školarina, stipendija te troškova života i smještaja, moći će uvidjeti kako obrazovanje na najboljim europskim sveučilištima nije nedostižno!

 

Time to Move kampanja posvećena međunarodnim prilikama za mlade

Tijekom listopada, u sklopu “Time to Move” kampanje koju provodi Eurodesk, organiziraju se brojne online i fizičke aktivnosti za mlade koji imaju priliku razgovarati sa stručnjacima te saznati sve informacije o obrazovnim ili karijernim prilikama u inozemstvu.

Studij u inozemstvu? Kulturna razmjena Work and Travel USA? Relevantno radno iskustvo u Americi? Studentska razmjena ili volontiranje u inozemstvu? Samo su neka od pitanja na koja možete dobiti odgovor u sklopu informativnih sadržaja “Time to Move” kampanje koju obilježava udruga CINAZ kao Eurodesk multiplikator. Više informacija o kampanji možete doznati na: www.timetomove.eurodesk.eu

 

 
Održana radionica posvećena mentalnom zdravlju mladih!
 
Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10.listopada) i Eurodeskove kampanje "Time to move" održali smo u Gradskoj Knjižnici Zadar radionicu "Kako brinuti o mentalnom zdravlju? Pitaj psihologa!" u petak 8.listopada s početkom u 17h. Radionica je bila namijenjena mladima od 15 do 30 godina a kreirana je po potrebama mladih na temelju upitnika kojeg su bili ispunili u kojem su postavili pitanja za psihologa s ciljem poboljšanja i očuvanja mentalnog zdravlja.
Besplatnu radionicu je vodila geštalt psihoterapeutkinja i izvanredna profesorica dr.sc. Marina Nekić sa Sveučilišta u Zadru.

Ovom aktivnošću po prvi put smo u sklopu "Time to move" kampanje osim informiranja mladih o prilikama za mobilnost doprinijeli i tematskom fokusu očuvanja mentalnog zdravlja mladih a sudionicima smo podijelili i promotivne materijale.

 

U sklopu Europskog tjedna mladih koji se obilježava od 24. do 30 svibnja 2021. udruga CINAZ kao Eurodesk multiplikator organizira dvije informativne i promotivne aktivnosti.

Prva aktivnost je održavanje predavanja u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru u suradnji sa agencijom Integral Edukacijski Programi iz Zagreba. Webinar „"Pripreme za studij – zašto započeti već u trećem razredu?" namijenjen je učenicima trećeg razreda koji još uvijek žele prijaviti neki studij (ili pauzirati godinu) a kroz prezentaciju će im se pružiti savjeti zašto krenuti ranije razmišljati o studiju, što sve treba pripremiti, druge mogućnosti (aktivnosti kroz ljeto – učenje jezika, radionice i slično) uz kraći pregled država, rokova, studija. Svim zainteresiranim učenicima će se ponuditi i besplatno individualno savjetovanje poslije predavanja a dobit će i prigodne promotivne materijale od Eurodeska i Agencije za mobilnost i programe EU.

Druga aktivnost je nagradni Eurodesk „online“ kviz u kojem svi sudionici koji točno odgovore na sva pitanja ulaze u izvlačenje 5 nagrada:

  1. Sivi ruksak (za laptop, tablet)
  2. „Time to move“ platneni ruksak s notesom
  3. Kartaška igra "Time to move" na engleskom jeziku
  4. Kišobran s blokom i fasciklom
  5. "Biljkoborci za solidarnost" (posuda sa zemljom i sjeme bosiljka s uputstvom za uporabu)

Nagradna igra traje zaključno s nedjeljom 30.5.2021. a dostupna je na: https://bit.ly/2RHLbH9 i na  facebook stranici udruge CINAZ . Dobitnici će se birati u ponedjeljak 31.5. preko random.org, a isti dan ćemo objaviti popis petero sretnih dobitnika. Pomoć za kviz možete potražiti na: www.mobilnost.hr, www.europskesnagesolidarnosti.hr, Europski portal za mlade: https://europa.eu/youth/week_hr 

Europski tjedan mladih održava se od 24. do 30. svibnja 2021., a riječ je o europskoj manifestaciji kojom se svake dvije godine mladima ukazuje na brojne mogućnosti koje im se pružaju u okviru programa Europske unije - Europske snage solidarnosti, Erasmus+ i Eurodesk. Uz slogan "Naša budućnost u našim rukama" svrha je potaknuti mlade na vlastito osnaživanje i razvoj, stjecanje vještina, učenje, nova iskustva, ali i aktivnije uključivanje u društvene procese, stvaranje uključivijeg i ekološki održivog društva. Aktivnosti za mlade provodi Eurodesk mreža, a više o aktivnostima i kada se događaju dostupno je na mrežnoj stranici Europskog tjedna mladih.