Mladi nakon odlaska iz domava  u ogromnom su riziku od života u siromaštvu, projekt Care-a-net nastoji pomoći pri njihovom zapošljavanju

 

Care a net01Odrastanje i osamostaljivanje je složen i težak proces za većinu mladih u Hrvatskoj posebno u razdoblju ekonomske krize. Često se ne snalaze čak i oni koji imaju svesrdnu pomoć svojih obitelji.  A, koliko bolan i mučan može biti proces osamostaljenja mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi tj. onih koji s navršenih 18 godina napuštaju domove ili udomiteljske obitelji  -  govori činjenica da je ova skupina mladih u posebno velikom riziku od socijalne isključenosti, nemogućnosti zapošljavanja i života u siromaštvu.

Rehabilitacijski centar za stres i traumu niz godina pruža podršku mladima bez roditeljske skrbi u traženju posla i procesu započinjanja samostalnog života. Tijekom godina rada suočili smo se s brojnim institucionalnim preprekama i nedostatkom sustavne podrške koju bi institucije i društvo u cjelini  trebali osigurati ovoj ranjivoj skupini mladih ljudi. 

Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RCT), u suradnji sa svojim partnerima – udrugom Igra i udrugom CINAZ, pokrenuo je zato akciju zagovaranja za unapređenje politika koje se tiču mladih iz alternativne skrbi. Alternativna skrb je skrb izvan vlastite, primarne obitelji – dom za djecu, odgojni dom  ili udomiteljska obitelj.

Projekt ''Care-a-net: Zagovaračka mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi'' je pokrenut kako bi pridonio promicanju zapošljavanja, socijalne uključenosti i poboljšanju kvalitete života mladih koji izlaze iz alternativne skrbi, kao posebno ranjive i ugrožene skupine u velikom riziku od marginalizacije i nezaposlenosti.

Care-a-net zagovaračku mrežu čini 10 udruga koje rade s mladima i za mlade, šest domova za djecu i pet mladih koji su izašli iz alternativne skrbi, odnosno iz doma za djecu, odgojnoga dom ili udomiteljske obitelji. Zadarske članice zagovaračke mreže su Dom za odgoj djece i mladeži Zadar i Udruga CINAZ.

Care-a-net zagovaračka mreža za mlade iz alternativne skrbi zalaže se za donošenje i unapređenje provedbe politika za mlade koje će olakšati njihovo zapošljavanje kada izađu iz doma ili udomiteljske obitelji jer se samo tako može spriječiti njihova marginalizacija i život na rubu ili ispod ruba siromaštva.

Poticajne mjere za zapošljavanje mladih iz alternativne skrbi treba učiniti atraktivnijima u smislu poticanja poslodavaca da ovoj skupini mladih ponude dugoročnije i stabilnije poslove. Mjere aktivne politike zapošljavanja za mlade koje se trenutno provode uglavnom ne doprinose održivom zapošljavanju mladih. I dok za mlade koji u svojim dvadesetim pa i tridesetim godinama i dalje imaju financijsku i emocionalnu podršku svojih obitelji one mogu biti korisne jer doprinose stjecanju radnog iskustva, mladima koji izlaze iz alternativne skrbi i koji se u istim godinama moraju potpuno sami uzdržavati donose daljnju neizvjesnost. Financijska i emocionalna stabilnost ključna je za ove mlade ljude čiji je život od najranije dobi bio obilježen nestabilnošću.

U Care-a-net zagovaračkoj mreži smatramo da svaka mlada osoba nakon izlaska iz doma ili udomiteljske obitelji treba imati mogućnost dostojanstvenog stanovanja i da im treba omogućiti korištenje socijalnih stanova. Mladi koji nemaju podršku obitelji ili nemaju obitelj, kada su bez posla mogu postati beskućnici. Potrebno je omogućiti krizni smještaj za takve situacije kako bi se spriječilo njihovo beskućništvo.

Mladi u Hrvatskoj u prosjeku odlaze iz roditeljskog doma i osamostaljuju se s više od 32 godine starosti. Imamo li pravo očekivati i uvjetovati da mladi koji odrastaju u domovima i udomiteljskim obiteljima to uspješno naprave sa 18 ili 21?

Care-a-net, zagovaračka mreža za mlade iz alternativne skrbi je dobila podršku našeg tenisača Borne Ćorića. Borna kao uspješna mlada osoba podržava nastojanja da njegovi vršnjaci koji su odrastali u domovima i udomiteljskim obiteljima dobiju podršku kojom će bar približno izjednačiti svoje mogućnosti s ostalima.

Pridružite se i vi našoj zagovaračkoj mreži Care-a-net i podržite mlade iz alternativne skrbi.

Care a net02

 

Garancija za mlade = garancija za nezaposlenost?

 

Kao članica udruge CINAZ i voditeljica Info centra za mlade Zadar, zajedno s kolegicom, voditeljicom kluba mladih KLOOZ i predsjednicom udruge, Moranom Rogić, sudjelovala sam na predstavljanju Garancije za mlade. Predstavljanje  se održavalo u utorak, 16. prosinca 2014.  s početkom u 10:00 sati u Županijskoj komori Zadar.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava predstavlja od 28. studenoga do 19. prosinca mjere za poticanje zapošljavanja mladih u 11 gradova diljem Hrvatske, što je prilika za zainteresirane poslodavce i nezaposlene osobe da saznaju novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu Garancije za mlade. Svi zainteresirani mogli su dobiti informacije o fiskalnim olakšicama koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja mladih osoba.

Garancija-za -mladeNakon nekoliko uvodnih rečenica Davorka Vidovića (savjetnik predsjednika HGK), Daria Jurina (predsjednika Zadarske županijske komore), predstavnika Zadarskog Zavoda za zapošljavanje i suradnika, Ministar rada i mirovinskog sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić predstavio je Garanciju za mlade.

Referiralo se ponajprije na medijske natpise kako je u Hrvatskoj 50% mladih nezaposleno, te se istaknulo kako to baš i nije tako kako se predstavlja. Naime, zbog produženog trajanja obrazovanja i nedostatka radnog iskustva dobna skupina mladih u RH ubrajaju se svi oni od 15 do 30 godina starosti. Mnogi mladi (točnije 7.8 %) u toj  se navedenoj dobi još i školuju, tako da ti podaci nisu tako dramatični kako se možda čine. No i dalje je to velik postotak nezaposlenosti mladih, što predstavlja ne samo ekonomski, već i teži društveni problem; dovodi i do iseljavanja mladih, negativne stope prirodnog prirasta, siromaštva, socijalne isključenosti itd. Taj broj nezaposlenosti mladih, ističe ministar, pokušava se smanjiti na 20 posto.

Istaknulo se također kako je od rujna 2013. porastao broj zaposlenih, ne samo u turističkim i sezonskim, već i u ostalim djelatnostima. U Zavodu za zapošljavanje Zadar sada imamo oko 800 potpisanih ugovora o Stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa; mjere koja je na početku dočekana „na nož“, a sada se ova praksa pokazala vrlo uspješnom, te se naknada povećava sa 1600 kn na 2400 kn.  Istaknuto je kao mlade najteže dolaze do posla jer nemaju iskustva, ili su pak u skupini NEET-a (»not employed, not in education and not in training«). Zatim, krajem studenog ove godine na Zavodu za zapošljavanje bilo je 9500 nezaposlenih osoba što je u odnosu na studeni 2013.godine smanjenje od 20 posto (kad je bilo preko 12 tisuća nezaposlenih osoba).

Ministar Mrsić je istaknuo kako se zalaže za reformu strukovnog obrazovanja, odnosno obrazovanje u teoriji ali i praksi. Konkretno bilo bi dobro da učenici imaju jedan dan teorijskog učenja, a četiri dana praktičnog, te bi im se za to trebalo osigurati određena  naknada, kao i njihovim mentora koji ih obučavaju.

Ukazano je i na pozitivne trendove postignute postignute od siječnja do listopada 2014. A odnose se na smanjenje stope nezaposlenosti, smanjenje ulaska u nezaposlenost, povećanje izlaska iz evidencije te povećanje ukupnog zapošljavanja.

Što je zapravo Garancija za mlade? To je novi pristup u rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih osoba, kojim se sve osobe mlađe od 25 godina (u RH mlađe od 30 godina) nastoji što brže aktivirati na tržištu rada. Ona ne garantira zapošljavanje, već predstavlja strukturnu reformu koja će omogućiti brzu aktivaciju mladih tražitelja posla u najkraćem mogućem roku - od 4 mjeseca od trenutka napuštanja ili završetka obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost, bez obzira je li osoba prijavljena u zavodu za zapošljavanje ili ne.

Kako bi se uspostavila Garancija za mlade, države članice morale su osigurati vlastita sredstva za mlade, a EU je osigurala dodatna sredstva iz Europskog socijalnog fonda (European Social Fund – ESF) te tzv. Inicijative za zapošljavanje mladih (Youth Employment Initiative – YEI). Hrvatska će na raspolaganju imati više od 132,54 milijuna EUR sredstava iz strukturnih fondova EU za razdoblje od 2014-2020:

  • - 66,36 milijuna iz ESF-a za uspostavu strukturnih reformi i sustava podrške te
  • - 66,18 milijuna iz YEI-a za razdoblje od 2014.-2015. usmjerene na samu mladu osobu (za obrazovanja, doprinose za zapošljavanje, naknade za vrijeme obrazovanja ili osposobljavanja, putne troškove itd.).

Tako uz sufinanciranje iz državnog proračuna i postojeće projekte, za uspostavu Garancije za mlade Hrvatska na raspolaganju ima gotovo 150 milijuna EUR.

Za kraj su predstavljene mjere, odnosno potpore za zapošljavanje, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje itd., o kojima možete opširnije pročitati na slijedećem linku: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=11697 uz koje dolaze i određene fiskalne olakšice.

Nakon predstavljanje paketa mjera Garancije za mlade uslijedila je rasprava s ministrom i suradnicima, gdje su svi zainteresirani mogli upitati za dodatne nejasnoće. U raspravi poslodavci su istakli ministru kako je ipak zaposliti nekog danas veoma komplicirano ponajprije zbog različitih nameta, ali i kompliciranog sustava.

Mladi pak još uvijek imaju mnoge upite za Garanciju za mlade te pozivaju i pozdravljaju konkretne suradnje i rasprave da im se pobliže razjasni na koji način će ove mjere uključiti sve mlade: od mladih koji izlaze iz alternativne skrbi nakon 18 ili 21 godine, tako i one već dugotrajno nezaposlene, zatim mlade bez formalnog obrazovanja itd.

Je li Garancija za mlade doista garantira brzu aktivaciju mladih na tržište rada i koliko su ove mjere provedive u praksi - pokazat će vrijeme, konkretno već nadolazeće godine, jer od 1. siječnja 2015. na snagu nastupa ​izmjena Zakona o doprinosima​.​ Ona će ​omogućit poslodavcu koji zapošljava Ugovorom o radu na neodređeno vrijeme da 5 godina bude oslobođen obveze obračunavanja i uplate doprinosa na plaću, ukupno 17,2% (oslobađanje od bruta 2).

U svakome slučaju, smatram da bi se trebala češće odvijati kvalitetna konzultacija sa svim dionicima, uključujući i predstavnike mladih te poslodavce, jer se samo kvalitetnom raspravom mogu ukazati na različite probleme koje stoje na putu ka istome cilju,  a to je smanjiti nezaposlenost mladih.

Gzm2

Više o garanciji za mlade pročitajte na: www.gzm.hr.

Martina Đurković

Info centar za mlade Zadar uspješno obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a!

 

U ponedjeljak, 1. prosinca 2014. lokalni Info centar za mlade Zadar uspješno je proveo akciju u sklopu obilježavanja Svjetskog dana protiv AIDS-a.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (World AIDS Hepatitis Day – WAD) obilježava se 1. prosinca svake godine, počevši od 1988 godine. Info centar je u svojim prostorijama od 9 do 15 sati pružao informacije korisnicima zašto je bitno testirati i štititi se, te redovito odlaziti na preglede kod liječnika, bez obzira na prisutnost znakova bolesti. Informiranje se odvijalo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar i kafićom Frenky bar. Informativni letci  s prezervativima dijelili su se u kafiću Frenky bar i ispred Studentskog kluba Božo Lerotić.

GDJE SE MOŽETE OBRATITI ZA TESTIRANJE, POMOĆ I SAVJET?

U  Hrvatskim zavodima za javno zdravstvo i Županijskim zavodima za javno zdravstvo svi građani mogu doći po savjet i pomoć, te se mogu obratiti za besplatno i anonimno testiranje na HIV. Prije samoga testiranja prvo se razgovara s potencijalno zaraženom osobom, te ukoliko se postoji sumnja, osoba se testira na HIV. Testiranje se vrši vađenjem krvi, a rezultati testiranja dolaze u roku od 2 dana, ističe dr. sc. Alan Medić, spec. epidemiolog, koordinator Savjetovališta za anonimno i besplatno testiranje na HIV i voditelj Službe za epidemiologiju. Iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar doznajemo kako je na području grada Zadra evidentirano je 40-ak osoba zaraženih HIV-om!

ŠTO JE AIDS I HIV? 

AIDS je bolest imunološkog sustava izazvana virusom HIV. AIDS je kratica eng. naziva Acquired Immunodeficiency Syndrome, što znači sindrom stečenoga nedostatka imunosti. SIDA je francuska kratica istoga značenja. HIV zaraza nema karakteristične simptome i dijagnosticira se jedino testiranjem. U ranoj fazi zaraze HIV-om mogu se javiti nespecifični simptomi: povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, grlobolja, mučnina, gubitak teka, osip, povećanje limfnih čvorova, bol, pečenje, svrbež, krvarenje, promjene kože/sluznice, promijenjen iscjedak u području spolovila/čmara, bol tijekom spolnog odnosa, poteškoće mokrenja.

NEKOLIKO OSNOVNIH ČINJENICA O HIV-BOLESTI

HIV – bolest je zarazna bolest, a zasad virus humane imunodeficijencije (HIV) ne možemo iskorijeniti iz tijela; djelotvornoga cjepiva ni lijekova koji bi izliječili zarazu zasad nema, no određene preventivne mjere pokazale su se uspješnima. AIDS je stanje uznapredovale ili kasne faze bolesti koju uzrokuje HIV. Od časa zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a, u neliječene osobe prođe u prosjeku 10 godina. Ako osoba ima neku spolno prenosivu infekciju, ima veći rizik za zarazu HIV-om. Često SPI nemaju nikakve simptome. Jedino se HIV testiranjem može utvrditi HIV status. Prema izgledu osobe ne možete znati je li ona zaražena HIV-om.

HIV se najčešće prenosi: spolnim odnosom sa zaraženom osobom, zajedničkim korištenjem igala ili šprica (droga, tetoviranje ili piercing), te sa zaražene trudnice na dijete (tijekom porođaja, trudnće i dojenja). Najveći rizik od prenošenja HIV-a postoji kod transfuzije zaražene krvi, gdje se 60-100% svih primatelja zarazi. Iako se u Hrvatskoj sva krv testira, uvijek postoji minimalni rizik. Također, analni odnos bez kondoma najčešći je način prijenosa HIV-a. Smatra se da muškarac lakše zarazi ženu, nego žena muškarca. [1]

Istraživanja pokazuju da uporaba lateks prezervativa smanjuje rizik od širenja infekcije za najmanje 80%.[2] Također, prezervativi od poliuretana pružaju jednaku zaštitu kao i oni od lateksa. Savjetuje se koristiti lubrikante na bazi vode (ne uljna maziva!) kako bi se izbjeglo pucanje prezervativa!

Redovitim uzimanjem lijekova može se postići nemjerljiva količina virusa u krvi, tako da danas pretpostavljamo kako je s HIV-om moguće doživjeti gotovo normalnu starost.

Prije svega, savjetuje se da se odgode spolni odnosi (dok niste spremni), da se ne mijenjaju često partneri, da se koristi zaštita (u Hrvatskoj je najčešći put prijenosa HIV infekcije spolnim odnosom bez kondoma!), da se ne koriste alkohol i droge. HIV/AIDS i SPI se šire i neznanjem! Zato je slogan programa rada centara za testiranje na HIV „Znanje pobjeđuje“! Testiranje na HIV ključ je za pravovremeno liječenje i prevenciju!

KOJIM PUTEM SE HIV NE PRENOSI?

HIV se ne prenosi rukovanjem, grljenjem, poljupcem, kontaktom s predmetima (npr. javne telefonske govornice, u autobusu, u vlaku itd.), uporabom javnih zahoda, tuševa, sauna, kašljanjem, kihanjem, kontaktom kože sa suzama ili slinom, milovanjem, ljubljenjem, petingom. Ne prenosi se pregledom kod liječnika niti uobičajnim pregledom/popravkom kod stomatologa, putem domaćih životinja (ogrebotine, ujedi), davanjem krvi. Ne prenosi se tijekom uobičajne njege oboljeloga od AIDS-a.

Više informacija o AIDS-u možete pronaći i na www.hzjz.hr , www.zdravlje.hr, a za pomoć i savjet na tel: 023/300-841 (Zavod za javno zdravstvo Zadar, Kolovare 2).

obilježavanje aidsa

Hvala Vam što ste pročitali ove informacije! Štitite se i testirajte se!

Martina Đurković


[1] Izvor:  J. Begovac: Živjeti s virusom humane imunodeficijencije, 2004., str.8

[2] Isto, str. 13

PREDSTAVLJAMO EUROPSKU VOLONTERSKU SLUŽBU

O ČEMU SE RADI?

Lokalni Info centar za mlade Zadru održao je predstavljanje Europske volonterske službe (EVS) u suradnji s Info Zonom iz Splita - Regionalnim Info centrom za mlade, u četvrtak 30. listopada, s početkom u 13.10h. Program Europske volonterske službe predstavljen je zainteresiranim maturantima Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru. U Multimedijalnoj dvorani škole okupilo se tridesetak učenika koji su htjeli znati nešto više o Europskoj volonterskoj službi, programu koji omogućuje volontiranje u stranoj zemlji čak do 12 mjeseci. Za volontere EVS programa sudjelovanje je besplatno, a osigurani su smještaj, hrana, osiguranje, mjesečni džeparac i putni troškovi.

EVS3

 

TKO I KAKO SE MOŽE PRIJAVITI ZA EVS?

Za volontiranje u nekoj europskoj zemlji mogu se prijaviti svi zainteresirani mladi od 17 do 30 godina, tako da na stranicama Europskog portala za mlade: http://europa.eu/youth/HR/ pronađu popis akreditiranih organizacija koje mogu sudjelovati u EVS-u. S tog popisa pronalazi se organizacija u stranoj zemlji koja ima akreditaciju kao 'receiving organisation' (organizacija primatelj),  u kojoj volonter obavlja službu i koja je dužna volonteru pružiti potporu u radu i učenju i osigurati praktične stvari oko života u novoj sredini. Potrebno je pronaći i organizaciju iz Hrvatske koja ima akreditaciju kao 'sending organisation' (organizacija pošiljatelj), koja je zadužena za pripremu volontera za odlazak. Sa lijeve strane postoji tražilica koja pomaže odabrati zemlje, područja interesa, vrstu organizacije i sl. Nakon pronalaska željenog projekta volonter treba kontaktirati organizaciju oko slobodnih volonterskih pozicija i dalje s njima dogovoriti početak službe.

ŠTO KAŽU EVS VOLONTERI?

EVS1Svoja iskustva i dojmove na samome predstavljanju EVS-a ispričale su i volonterke Yordanka iz Bugarske te Dominika iz Poljske, koje trenutno volontiraju u udruzi Argonauta na godinu dana. Volonterke su istaknule kako je potrebno imati hrabrosti za ovakvu odluku, no maturantima su poručile da svakako iskoriste ovu priliku, barem na par mjeseci. Ističu kako su volontirajući kroz EVS projekt naučile mnogo toga, primjerice, u radu s djecom, naučile su hrvatski jezik, izgradile su samopouzdanje, upoznale se s hrvatskom kulturom i prirodnim ljepotama, te upoznale mnoge prijatelje. Također su istaknule kako je važno napisati dobro motivacijsko pismo i životopis pri prijavi za volontiranje.

Za više informacija vezanih uz Europsku volontersku službu, pored europskog portala za mlade, možete pronaći i na www.mobilnost.hr, ili se jednostavno obratite u novootvoreni Info centar za mlade Zadar.

 

 

Fotogaleriju slika možete pogledati na facebook stranici.

 

Martina Đurković

 

Pobjednici natječaja „Krea(k)tivni i (ne)ovisni“ 

 

„Krea(k)tivni i (ne)ovisni“ naziv je umjetničkoga natječaja i izložbe izabranih umjetničkih radova mladih u dobi od 15 do 30 godina, na temu suvremenih ovisnosti. Žiri je od svih pristiglih radova na natječaj odabrao devet koji su predstavljeni na izložbi, a autori triju najboljih radova su i nagrađeni. Više o samome natječaju pročitajte ovdje. Radovi su realizirani u različitim medijima i tehnikama od skulpture, slika, kolaža do fotomontaže.

Prvo mjesto, sa jednoglasnom odlukom žirija, osvojio je Dominik Badel sa fotomontažom "Lice ovisnosti". Drugo mjesto osvojio je Marin Franić sa slikom "S.O.S. za život", dok je treće mjesto osvojio je Dejan Seretinek sa instalacijom-asamblažem "The Wall-zid potrošačkog društva i konzumerizma". Ostali autori izloženih djela su: Katarina Nekić, Iva Škoro, Duje Mazić, Bernarda Klinar, Anita Vidović i Kristina Kežman.

Fotogaleriju sa izložbe možete pogledati i na našoj facebook stranici.

Kako je došlo do ideje projekta i samoga naziva "Krea(k)tivni i (ne)ovisni"? Tema o suvremenim ovisnostima nam se učinila jako zanimljiva, a ciljevi ovog umjetničkog natječaja kojeg smo željeli ostvariti su potaknuti kreativno stvaralaštvo mladih, afirmirati mlade umjetnike i osvjestiti o problemima i prevenciji suvremenih ovisnosti u lokalnoj zajednici. Sama riječ KREA(K)TIVNI je tvorenica od riječi kreativni i aktivni, što se odnosi na mlade kreativce u borbi protiv ovih ovisnosti. Riječ (NE)OVISNI predstavlja ih također kao neovisne od suvremenih ovisnosti, ali predstavlja  i onu drugu stranu, odnosno one koji se nalaze na njihovim radovima - ovisne osobe!

A sada ponešto o pobjednicima i njihovim radovima…

 

Prva nagrada: Dominik Badel, „Lice ovisnosti

DSC 0898Dominik Badel se počeo već sa 9  godina zanimati se za umjetnost i fotografiju. Kasnije počinje istraživati i ostale umjetničke forme kao što su grafika i grafički dizajn. Trenutno je učenik trećeg razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, smjer grafički dizajn.

 

Naziv djela: Lice ovisnosti

Tehnika: fotomontaža

Godina izrade: 2013.

 

Ovo vizualno fotografsko umjetničko djelo nastalo je kolažno-montažnom obradom različitih fotografskih snimaka koje predstavljaju različite vrste ovisnosti. Tako samo „Lice ovisnosti“ podsjeća na kostursku lubanju, koja predstavlja konačan rezultat neumjerene konzumacije pojedinih tvari - ovisnosti. „Lice ovisnosti“ sastavljeno je od marihuane, cigareta i pića, a umjesto očiju gledaju nas dva velika ekrana koja poručuju: „Live fast, burn fast“ i „Sex, drugs `n rock `n roll“.

Ovaj rad je samo dio većega projekta na kojemu autor Dominik Badel radi, a u sklopu ove fotomontaže, na izložbi prikazujemo i zanimljiv video spomenutoga autora koji prikazuje proces nastajanja ove fotomontaže u photoshopu.

 

Druga nagrada:  Marin Franić, „S.O.S. za život“

DSC 0892

Marin Franić (Lukoran, Zadar, 1983.) osim što crta (otkad zna za sebe), piše neobične priče i pjesme. Za sebe kaže: “To san ja, i nebi imao dovoljan broj prstiju, kada bi morao nabrojati stvari koje volim…“ Iza njega su nekoliko izložbi: Sanjaj! Na tri, 4, sad, Kreativni nered (TVORNICA MAŠTE), Tragovima Sherlocka Holmesa ( No. 1. i 2.), zatim projekti sa skupinom „ZALET“, Theatar „TOLL“ i „MAS.med.ia“ itd.

 

Naziv djela: S.O.S. za život

Tehnika: kombinirana tehnika (kolaž, olovka, tuš, ljepljive trake, pjesma itd.)

Godina izrade: 2013.

 

Radom "S.O.S. za život" autor želi ukazati na veliki problem mladih sa anoreksijom i predstaviti borbu ovisnosti o izgledu. Sam autor o slici kaže još: „Ukazuje na pomoć onima koji pomoć trebaju, bez obzira koliko tiho dozivali... “!

Važan dio samog rada je i pjesma, koju je isti autor, Marin Franić, napisao. Riječi i slika zajedno tvore jednu cjelinu, te čine odnos vizualnog i tekstualnog koji karakterizira ekcese i istraživanja modernističkog i postmodernističkog  slikarstva. Ovdje riječi u slici i „slike u slici“ - kao fragmentarni trag, čine određenu kompoziciju slike uređenu kao struktura znakova, jer slike, baš poput riječi u tekstu, moramo iščitavati. Tekst je autorefleksivna analiza slike, odnosno narativni okvir razumijevanja slike. Fragmenti crteža asociraju na različite čimbenike; onaj koji dovodi do same ovisnosti o izgledu i anoreksiji (televizija predstavlja utjecaj medija), zatim na borbu i osjećaje osobe oboljele od anoreksije – poput zatvorene ptice u krletci, težnje za slobodom (ptice u letu), ključ, ruka kojoj je potrebna pomoć, te poprsje i kostur mlade ženske osobe  s lancem oko vrata u nemogućnosti  govora - kojeg će nam ispričati sama pjesma.

 

Treća nagrada: Dejan Seretinek, „The Wall-zid potrošačkog društva i konzumerizma"

DSC 0903

Dejan Seretinek (Zadar, 1988.) završio je Ekonomsko-birotehničku školu u Splitu. Trenutno je apsolvent jednopredmetnog studija povijesti na Sveučilištu u Zadru. Povremeno volontira, radi, i pohađa različite tečeve (za poslove web dizajnera, grafičkog dizajnera, računalnog operatera).

Naziv djela: „The Wall-zid potrošačkog društva i konzumerizma“

Tehnika: kombinirana tehnika, asamblaž, glina i keramičke bojice

Godina izrade: 2013.

 

 „The Wall-zid potrošačkog društva i konzumerizma“ predstavlja asamblaž – skulpturu (trodimenzionalni umjetnički objekt nastao spajanjem raznih predmeta i materijala). Ovaj aranžman se sastoji od predmeta iz svakodnevnoga života s kojim umjetnik ironično propituje karakter otpada masovne proizvodnje, te ocrtava potrošačko društvo i konzumerizam, što dovodi do različitih oblika ovisnosti. S ovim načinom samoga pristupa izrade i tehnike djela, autor Dejan Seretinek se približava umjetničkome smjeru koji se pojavio 60-ih godina XX.st. – Novome realizmu. Pristup otpadnom materijalu također se razvio i u neodadi, fluksusu, te hepeningu. Novi realizam (Nova figuracija), koji korespondira i sa pop artom te neodadom, ima za cilj istražiti stvarni predmet koji je postavljen u agresivan i kritički kontekst. I ovaj rad je izrađenu obliku asamblaža poput zida otpada iz kojeg „izlazi“ vrišteća glava.

Djelo pokazuje sličnosti s radovima franc. kipara Fernandeza Armana, suosnivača grupe Novih realista, koji je radio instalacije i asamblaže, postavljene bez estetiziranja, upotrebljavajući odbačene, u smeću nađene predmete. Arman je jednu skupinu svojih asamblaža nazvao „POUBELLES“ (franc. -„Kante za smeće“- na slici dolje desno), te je tim tretmanom dao komentar na velike količine smeća svojevrsne suvremenom konzumerizmu. No, za razliku od Armana, Dejan Seretinek u svoj radi unosi još jedan bitan elemenat – vrišteću glavu, koja je oblikovana od gline i bojana keramičkim bojama, a napravljena je po uzoru na scenu iz filma „Pink Floyd – The Wall“. kanta-za-smece Arman

 

 

Čestitamo još jednom svim ovim pobjednicima i nadamo se da će ovi umjetnički radovi poslužiti kao uzoran primjer svim drugim mladima, te da će izložba biti poticaj za uključivanje u mnoge druge umjetničke natječaje kojima se promiču isti i slični ciljevi.

 

 

 

 

 

 

 

 Martina Đurković, mag.hist.art.