U ponedjeljak, 20. svibnja 2024., naši mali poduzetnci iz Osnovne škole Zadarski otoci označili su kraj terenskih posjeta poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar d.o.o. na Novom Bokanjcu u Zadru.
Ovo je bila posljednja školska grupa koja je sudjelovala u projektu "Mali poduzetnici" Udruge CINAZ u partnerstvu s Gradom Zadrom i još šest osnovnih škola.

Projekt "Mali poduzetnici" nastavlja uspješnu inicijativu s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije.
Glavni fokus projekta usmjeren je na osnivanje i osnaživanje učeničkih zadruga, a uključuje djecu i mlade s područja Grada Zadra, Dugog otoka, Grada Benkovca i Grada Knina.

Tijekom terenskih posjeta, naši učenici imali su priliku upoznati se s radom poduzetničkog inkubatora, poslovnim planom poduzetnika korisnika te su dobili izravna iskustva lokalnih poduzetnika.

Želimo se zahvaliti poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar d.o.o. i njihovom timu na njihovom doprinosu projektu razvijanja poduzetničkih kompetencija djece i mladih na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije,
posebice voditeljici Dubravki Meštrović na stručnom vodstvu i uloženom trudu.

Velika zahvala ide i svim lokalnim poduzetnicima u poduzetničkom inkubatoru koji su primili naše učenike i prenijeli im svoje poslovno iskustvo.
Među njima su Smart Water d.o.o., Udruga Robotic, Word Nerd, FER Projekt d.o.o., restauratorica Kristina Dvornik, umjetnica Zvonimira Karavida te mnogi drugi.
Projekt "Mali poduzetnici" ne bi bio moguć bez financijske podrške Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za školsku godinu 2023./2024.
Hvala svim sudionicima koji su svojim angažmanom i podrškom omogućili ovaj inspirativni put u svijet poduzetništva za naše buduće generacije!

 

 

Započeli smo s provedbom aktivnosti terenskog posjeta Poduzetničkom inkubatoru u Zadru u sklopu projekta "Mali poduzetnici". Učenici OŠ Petar Lorini Sali i OŠ Domovinske zahvalnosti Knin su prvi imali jedinstvenu priliku uroniti u svijet poduzetništva kroz terenske posjete Poduzetničkom inkubatoru.
Vođeni entuzijazmom voditeljice Dubravke Meštrović, učenici su s radoznalošću istraživali sve nijanse truda i kreativnosti koje stoje iza uspješnih poduzetničkih pothvata.

 

Atmosfera koja je obavijala prostor Inkubatora bila je puna uzbuđenja i inspiracije, od samog trenutka dolaska. Učenici su s velikim interesom pratili prezentacije i imali priliku obići različite radne prostore, gdje su se susreli s realnošću poduzetničkog svijeta - od prvih zamisli do konačne realizacije.No, ono što je možda najviše dirnulo učenike bile su priče lokalnih poduzetnika. Ti iskreni i inspirativni razgovori otvorili su prozor u svijet stvarnih izazova i uspjeha koje nosi poduzetništvo. Učenici su imali priliku čuti o počecima, o preprekama koje su morali savladati te o radostima koje dolaze s ostvarenjem svojih ciljeva.

Cilj ovih posjeta bio je ne samo pružiti učenicima teorijsko znanje o poduzetništvu, već ih motivirati i inspirirati za vlastite poduzetničke pothvate u budućnosti. Upoznavanje s lokalnim poduzetnicima pružilo je učenicima priliku da shvate da je poduzetništvo mnogo više od posla - to je način života, koji zahtijeva predanost, upornost i kreativnost.

Ova iskustva su ne samo obogaćujuća za učenike, već i za lokalnu zajednicu koja ima priliku vidjeti kako se mladi inspiriraju i oblikuju svoju budućnost.
Zahvaljujemo se svima koji su omogućili ove nezaboravne posjete i podržali razvoj poduzetničkog duha među mladima. Neka ova iskustva budu temelj za nove generacije poduzetnika koji će oblikovati našu budućnost.

 

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mladih 2024., Udruga CINAZ iz Zadra organizira niz aktivnosti usmjerenih na informiranje, educiranje i poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u europskim inicijativama i procesima. U suradnji s različitim partnerima, udruga će održati predavanja, prezentacije i javne informativne akcije s ciljem pružanja relevantnih informacija i poticaja za osobni i profesionalni razvoj mladih.1. "Predstavljanje EU mogućnosti i inicijativa za mlade" Datum: 11.4.2024. Mjesto: Gradska knjižnica Zadar, Multimedijalna dvorana, 16h

U suradnji s agencijom Integral Edukacijski Programi iz Zagreba, Udruga CINAZ organizira predstavljanje jezičnih kampova i tečajeva stranih jezika u inozemstvu. Kroz kratko predavanje, mladima će se približiti rad Udruge CINAZ kao Eurodesk Multiplikatora te informirati o programima poput Erasmus+, Europske snage solidarnosti i Eurodeska.

2. Info karavana: Predstavljanje EU mogućnosti i inicijativa za mlade Datum: 19.4.2024. Mjesto: Gradska knjižnica Zadar, Odjel za mlade, 11h

Ova aktivnost pružit će mladima uvid u raznolike mogućnosti programa poput Erasmus+, Europske snage solidarnosti i Eurodesk. Kroz interaktivnu prezentaciju, mladi će dobiti informacije o tome kako Eurodesk može biti saveznik u njihovom osobnom i profesionalnom razvoju.

3. "Informiranje o Izborima za Europski parlament" Datum: 26.4.2024. Mjesto: Gimnazija Jurja Barakovića, 13.10h

Udruga CINAZ i Europe direct Zadar (EDIC) će održati predavanje za maturante Gimnazije Jurja Barakovića o Europskoj uniji, EU parlamentarnim izborima i ulozi Europskog parlamenta. Cilj je educirati mlade o političkom procesu EU te potaknuti njihovo sudjelovanje u demokratskim procesima.


4. Eurodesk Info dan
Datum: 22.4.2024. Mjesto: Sveučilište u Zadru i Studentski klub Božo Lerotić

Ova javna informativna akcija obuhvatit će podjelu informativnih materijala o Eurodesku, Europskim snagama solidarnosti i Erasmus+ programima. Mladi volonteri će aktivno sudjelovati u akciji kako bi što bolje informirali mlade studentske populacije o radu Eurodesk multiplikatora i Udruge CINAZ.

Kroz ove aktivnosti, Udruga CINAZ nastoji potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u europskim inicijativama te im pružiti potrebne informacije i resurse za njihov osobni i profesionalni razvoj. Očekuje se da će ove aktivnosti doprinijeti jačanju svijesti mladih o njihovoj ulozi u izgradnji bolje budućnosti za sebe i svoju zajednicu.

U subotu, 23. ožujka 2024. godine na  Narodnom trgu u Zadru Udruga CINAZ je bila domaćin jedinstvenog događaja - preduskršnjeg sajma "Dan malih poduzetnika". Organiziran s ciljem podržavanja učeničkog zadrugarstva i poduzetništva, ovaj sajam je pružio priliku mladim talentima da pokažu svoju kreativnost i poduzetnički duh.

Manifestacija je bila plod uspješne suradnje između CINAZA, Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra te Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Financijska podrška ovih institucija omogućila je da se projekt "Mali poduzetnici" ostvari, promovirajući poduzetničke kompetencije djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije.Od 10 do 13 sati, posjetitelji su imali priliku istražiti raznovrsne proizvode iz učeničkih zadruga.
Uskršnji ukrasi, mini aranžmani, keramički ukrasi, čajevi, maslinovo ulje, proizvodi od lavande, nakit od konca - samo su neki od mnogobrojnih dekorativnih predmeta koje su ponosno predstavili mladi poduzetnici.
Sugrađani nisu krili svoje oduševljenje. Sunčano jutro dodatno je obogatilo atmosferu, a entuzijazam i radost djece bili su zarazni.Posjetitelji su iskoristili priliku ne samo da kupe neke od unikatnih proizvoda, već i da pruže podršku mladim talentima koji su svojim trudom i radom stvarali vrijednost za zajednicu.Ovaj sajam nije samo pružio platformu za prodaju proizvoda, već je također bio važan korak u osnaživanju djece i mladih da vjeruju u svoje ideje i talente te da razvijaju poduzetnički duh i kompetencije. Njihova posvećenost i entuzijazam svijetla su budućnost lokalne poduzetničke scene.
Zahvaljujemo svima koji su podržali ovaj događaj svojim dolaskom i podrškom. Vaša podrška ima dubok i trajan utjecaj na razvoj mladih poduzetnika.
Veselimo se budućim inicijativama i susretima koji će dodatno osnažiti poduzetnički duh u našoj zajednici.

Uzbudljive radionice pod nazivom "Radionica izrade promo materijala" i "Radionica brendiranja" završile su jučer kao druga faza projekta "Mali poduzetnici"! 
Vođene su od strane profesorice Sandre Bijelić Pajović, stručnjakinje s bogatim iskustvom u ekonomiji i vođenju učeničkih zadruga.
 
Cilj ovih aktivnosti bio je osnaživanje učenika u području poduzetništva kroz izradu promidžbenog materijala i deklaracija za proizvode učeničkih zadruga. Kroz metode grupnog rada, učenici su stvarali dizajn etiketa s naglaskom na ekološku ambalažu, promovirajući proizvode svojih zadruga.
  
 
Projekt "Mali poduzetnici" predstavlja nastavak uspješnih inicijativa s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Glavni fokus projekta usmjeren je na osnivanje i osnaživanje učeničkih zadruga. Ciljana skupina uključuje 206 djece i mladih s područja grada Zadra, Dugog otoka, Grada Benkovca i Grada Knina. Ostvarenje ciljeva projekta planira se kroz raznolike aktivnosti poput edukativnih radionica o poduzetništvu, kreativnih radionica, predstavljanja učeničkih zadruga na manifestaciji "Dan malih poduzetnika" u Zadru te terenskih posjeta Poduzetničkom inkubatoru u Zadru. 

Ovaj značajan projekt dobio je financijsku podršku od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024.

Sudjelujući u aktivnostima unutar projekta Mali poduzetnici, škole poput OŠ Šime Budinić, OŠ Š.Kožičića Benje Zadar, OŠ Zadarski otoci, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Benkovac i OŠ Domovinske zahvalnosti Knin postaju epicentri inovacija i poduzetničke energije! Nadamo se da ćete nam se pridružiti na sljedećoj aktivnosti - manifestaciji "Dan malih poduzetnika", koja će se održati 23.3. na Narodnom trgu!