"Znanjem Možemo Aktivizam Jačati" od Zadra do Dubrovnika!

 

U sklopu projekta „Znanjem Možemo Aktivizam Jačati“ (ZMAJ) kojeg provodi Info zona iz Splita u partnerstvu s Udrugom za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ iz Zadra, predstavnice udruge CINAZ, Morana Rogić i Martina Đurković sudjelovale su na prvome od sveukupno 5 modula u projektu ZMAJ. Prvi modul pod imenom  „Funkcioniranje udruga mladih i za mlade“ održavao se od 29. 11. – 1. 12. 2013. Projekt  ZMAJ provodi se uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, a usmjeren je prema razvijanju vještina svih mladih koji rade u udrugama mladih i za mlade i osnaživanju udruga na području južne Hrvatske. 

20131130 104354

Cilj modula je podučiti mlade ljude, predstavnike udruga mladih i za mlade, o osnovnim elementima koje je važno razvijati i učinkovito planirati kako bi rad i organizacija rada udruga mladih i za mlade ostvarila kvalitetu i željene rezultate.  Tematske cjeline modula bile su slijedeće: Značenje udruga mladih i za mlade u razvoju društva;  Značenje udruga mladih i za mlade za unaprjeđenje kvalitete  života mladih ljudi; Osnovne strukture i forme udruživanja mladih; Razvoj programskih sadržaja sukladno potrebama mladih; Organizacijski razvoj; Financijsko poslovanje udruga mladih i za mlade. Metodologija rada: interaktivne metode i pristupi radu, teorijski  inputi trenera, rad u malim skupinama; izlaganja sudionika; korištenje kreiranih radnih obrazaca i pisanih materijala; plenarna izlaganja.  

U projektu su sudjelovale udruge od Zadra do Dubrovnika: udruga CINAZ (Zadar), Sinjski Kulturni Urbani Pokret – S.K.U.P. (Sinj), Šibenska udruga mladih – ŠUM, Udruga mladih u EU (Šibenik), Koalicija Udruga Mladih – KUM (klub Kocka, Split), Studenti za studente-S4S (Split), Udruga Srednjoškolaca i studenata otoka Brača – USSOB (Brač), Hrvatska Udruga Mladih (HUM, Vrgorac), Udruga Drvo Mladih Bonsai i Udruga Mladih ORLANDO (Dubrovnik).

Na preostalim modulima obrađivat će se slijedeće teme: Upravljanje i razvoj ljudskih resursa u udrugama mladih i za mlade, Namicanje sredstava u udrugama mladih i za mlade, Lobiranje i zagovaranje, PR aktivnosti, Planiranje i kreiranje javne kampanje i javne akcije u lokalnim zajednicama i evaluacija.

 

20131201 100911

 

 

 

 

KREA(K)TIVNI I (NE)OVISNI

 

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji je u tijeku, udruga CINAZ sa projektom kluba mladih KLOOZ je odlučila pokrenuti natječaj za umjetničke radove po nazivom 'KREA(K)TIVNI I (NE)OVISNI'!

Tema natječaja su suvremene ovisnosti. Umjetnički radovi mogu biti realizirani u mediju slikarstva, kiparstva (skulptura, instalacija), fotografije ili video umjetnosti. Osnovni ciljevi ovog projekta su poticanje mladih na kreativno stvaralaštvo, afirmiranje mladih umjetnika sa područja grada Zadra, te osvještavanje o problemima i prevenciji suvremenih ovisnosti u lokalnoj zajednici.

Na natječaj se mladi kreativci (u dobi od 15 - 30 god.) mogu prijaviti samostalno, i to samo s jednim radom. Ukoliko se na natječaj prijavljuje grupa autora sa zajedničkim projektom, nužno je imenovati jednog nosioca projekta.

Stručni žiri će između prispjelih prijava odabrati najbolje radove, koje će predstaviti i nagraditi u Klubu mladih KLOOZ na zajedničkoj izložbi u siječnju 2014. Natječaj je otvoren zaključno do srijede, 15. siječnja 2014.

Fotografiju umjetničkoga djela ili video zapis zajedno sa ispunjenom prijavom kandidati šalju na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., s naznakom “Za umjetnički natječaj”. Prijavu možete preuzeti ovdje: Prijava

Svi prijavljeni kandidati će biti u najkraćem roku obaviješteni o rezultatima natječaja, a odabrane radove kandidati će poslati poštom ili donijeti u klub mladih KLOOZ (Trg Petra Zoranića 1, 23000 Zadar). Nakon izložbe sva djela će biti vraćena autorima. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili broj mobitela 095 537 38 97 (Martina).

 

ČINJENICE O OVISNOSTI

Stanje u kojem bez nečega ne možemo normalno funkcionirati.

Kronična (dugotrajna) i recidivirajuća (ponavljajuća) bolest u medicinskom smislu.

Ovisnost o drogama je stanje neodoljive potrebe za neprestanim i daljnjim uzimanjem različitih supstancija. Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstancije zbog produžetka iskustvenih i psihičkih učinaka (npr. euforije). Tjelesna ovisnost je pojava kad prestanak uzimanja supstancije uzrokuje poremećaj u radu tijela (organizma) s pojavljivanjem neugodnih simptoma krize.

Nema lakih i teških droga!!!

 

-          DROGA JE SVAKA SUPSTANCIJA KOJA SE ZLORABI ZBOG NJENOG DJELOVANJA NA CENTRALNI ŽIVČANI SUSTAV.

-          SVAKA OVISNOST  JE ŠTETNA!

 

SUVREMENE OVISNOSTI

Nazivaju se još i ovisnostima bez droga i većina ih je društveno uvjetovana (konzumerizam):

  ovisnost o hrani i izgledu (pretilost, anoreksija, bulimija) - film I’m  Lovin’ it

  ovisnost o seksu (hiperseksualni poremećaj)

  ovisnici o lijekovima (tabletomani) 

  kockanje (igre na sreću, kladionice, casina…)

  ovisnici o brzinama, športu, politici, novcu, ugledu, čistoći...

  radoholičari i suprotno − oni koji se oslobađaju od rada (Smrt Zapada autor Patrik J. Buchanan, dominantne vrijednosti kod mladih: seks, slava, novac (bez rada)).

   ovisnosti o medijima: televiziji, ovisnosti o mobitelima i internetu: cyber-space, online-shoping, online videoigre, chating, MSN, Skype, blogovi, Facebook, SMS, MMS, online-sex 

   voajeri, pedofili...

   hipohondri, piromani, patološke igre-laži...

   kleptomanija, nekontrolirano kupovanje... 

   ovisnici o drugoj osobi

   ovisnici o stvarima (fetiška ovisnost)

   ovisnici o običajima, obredima, ritualima, praznovjerju...

   ovisnici o upravljanju drugim ljudima

   ovisnici o umjerenosti

   ovisnost o ugađanju drugima

   ovisnost o propitivanju vlastitih granica

   ovisnost o zabavi.


 

PLAKAT KONAČNA verzija1

 

 

Studijski posjet francuske organizacije "Sac Au Dos"

 

 

Mladi iz organizacije "Sac Au Dos" iz francuskog grada Merville posjetili su Gradsku vijećnicu i udrugu CINAZ u Zadru, 15. 11., gdje su se upoznali s radom naše udruge i kluba mladih KLOOZ.

DSC 0128

Organizacija ili kuća mladih "Sac Au Dos" (u slobodnom prijevodu - ruksak, torba) je centar za mlade koji prima oko 100-ak obitelji, 300-ak djece, 150-ak tinejdžera (od 13 – 17 godina) i 50-ak mladih ljudi od 17 do 25 godina. Potiču socijalnu uključenost mladih, vode brigu o tome što mladi žele, odnosno organiziraju brojne aktivnosti za mlade, kao što su sportske aktivnosti te prenošenje znanja i vještina od starijih ljudi, kao što je, primjerice šivanje.

Udrugu CINAZ i klub mladih KLOOZ predstavili su Morana Rogić, voditeljica i koordinatorica udruge, te dr. sc. Patrik Levačić, voditelj šahovske radionice i suradnik u inicijativama suradnje. Osim članova udruge CINAZ, dobrodošlicu u Gradskoj vijećnici su im poželjeli i Anita Gršan Martinović, voditeljica odjela za međunarodnu suradnju Grada Zadra, te Svjetlana Pera, prof. francuskoga jezika i likovne umjetnosti.

DSC 0133

 

*Više slika možete pogledati ovdje

 

 

 

 

KAKO OSVOJITI DAMU?

 

Ako želite naučiti šahovske trikove i sve što ste oduvijek htjeli znati o šahu, prijavite se na šahovsku radionicu u klubu mladih KLOOZ koja počinje u utorak, 19.11. u 19.30h. Mjesto održavanja su prostorije udruge CINAZ (Providurova palača, Trg Petra Zoranića 1). Radionica će se održavati 2 puta tjedno, utorkom i četvrtkom navečer, a završtit će timskim natjecanjem u dvorišnom šahu u atriju Gradske knjižnice Zadar. Voditelj radionice je dr.sc. Patrik Levačić.

Prijavnicu za radionicu možete pronaći ovdje ili nam se javiti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Prednost imaju mladi u dobi od 15-30 godina.

Broj polaznika je ograničen, stoga požurite s prijavama do 18.11.!

S ovom radionicom ujedno započinje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji traje od 15. 11.-15. 12. 2013.

chess

 

Uveličajte rođendan kluba mladih KLOOZ i pogledajte premijeru filma!

 

Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ i klub mladih KLOOZ poziva sve zainteresirane na zadarsku premijeru kratkometražnog filma "Posljednja cigareta". Ovaj su filmski uradak snimili polaznici filmske radionice "The film itself" kluba mladih KLOOZ, a film je bio ušao u natjecanje za najbolji film na filmskom festivalu MojFilmFestival 3 u Umagu u rujnu ove godine.

POSLJEDNJA CIGARETA PLAKAT KLOOZ

Projekcija filma "Posljednja cigareta" održat će se u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u utorak, 5.11. u 19.30h. Na ovaj dan klub mladih KLOOZ ujedno slavi i svoj prvi rođendan. Nadamo se da ćete Vašim dolaskom uveličati s nama ovaj dan i dosadašnji uspjeh prvog kluba mladih u Zadru, kojeg je i ove godine ponovno odobrilo Ministarstvo socijalne politike i mladih Republike Hrvatske.

 

PREGLED AKTIVNOSTI U PRVOJ GODINI DJELOVANJA KLUBA MLADIH KLOOZ

U svojoj prvoj godini djelovanja, sa svojim raznolikim i bogatim programom aktivnosti i velikom zainteresiranošću mladih, prvi klub mladih KLOOZ u Zadru je pokazao koliko je mladima potreban ovakav projekt u kojem će moći aktivno i kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme, poticati svoje kreativno stvaralaštvo, aktivno sudjelovati u lokalnoj zajednici te se informirati, educirati i savjetovati o svim područjima i interesima koje se tiču mladih. Program kluba je uspješno realiziran sa još jednom dodatno održanom radionicom (radionica "Osnove glumačkih vještina"). Obuhvatili smo broj od 450 korisnika, najviše u starosnoj dobi od 15 do 30 godina, pretežno studentska, zatim srednjoškolska populacija. KLOOZ je dobio veliku podršku i pažnju od strane lokalnih i nacionalnih medija koju su redovno pratili naše aktivnosti sa velikom zainteresiranošću. Ostvarili smo suradnju sa brojnim lokalnim i nacionalnim institucijama; Gradskom knjižnicom Zadar, osnovnom školom Petar Preradović, Sveučilištem u Zadru, Hrvatskim Narodnim Kazalištem Zadar, književnom udrugom ZaPis, Volonterskim centrom Zadar, Županijskim savjetom mladih Zadarske županije, Zadarska županijom, gradom Zadrom, Info Zonom, Udruga osoba s oštećenjem sluha Zadar, Regionalnim Info centrom za mlade Info Zonom, New Tang Dynasty TV kućom u Hrvatskoj.

Program kojeg smo uspješno proveli u 2012./2013.

 9 radionica:

-Novinarska radionica

-Radionice za kritičko mišljenje 'Mislim dakle postojim'

-Medijska radionica: 'Dekodiranje medijskih poruka'

-Fotografske radionice 'Uhvati snove'

-Filmske radionice 'The film itself'

-Radionica profesionalne orijentacije (ili za aktivno traženje posla)

-Likovna  radionica 'Crtanje i slikanje'

-Radionica 'Osposobljavanje volontera za rad na prevenciji suvremenih ovisnosti'

-Glumačka radionica: Osnove glumačkih vještina

Književne večeri: Održali smo pet književnih večeri (gosti: Nikolina Dolfić i Tihana Gambiraža iz udruge ZaPis, srednjoškolka Bernarda Klinar, 'Večer plave haljine', 'Večer Shakespeara')

Filmske večeri: Održali smo pet filmskih večeri (projekcije 'Carpe vita', 'Login your life', 'Mementorium', 'Lord of the rings', Filmska večer iznenađenja, projekcija dokumentarca 'Free China' u Gradskoj knjižnici Zadar u suradnji sa New Tang Dynasty Tv Croatia)

Tribine i okrugli stolovi: Okrugli stol 'Važnost informiranja mladih u Zadru', okrugli stol 'Kultura mladih u Zadru', tribina 'Volonterstvo među mladima'

Akustični koncert: Povodom obilježavanja mjeseca zaljubljenih i Valentinova, volonteri KLOOZ-a su održali akustični koncert 'All for love', u kojem su otpjevali i odsvirali najljepše ljubavne balade od 60tih do danas uz svoje autorske pjesme također.

Ruski dani: Književna i filmska večer sa predstavljanjem ruske kulture u organizaciji volontera, studenata ruskog jezika i književnosti.

Društvene igre

Volonterske edukacije

Usluge: besplatan internet, čitaonica, podrška pretraživanju interneta, Info točka