U Topuskom se proteklog vikenda, 22. i 23.3. 2013., održala godišnja Skupština Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije mladih u Hrvatskoj, koja broji preko 60 organizacija članica i koja je punopravna članica Europskog foruma mladih. Obzirom da je ova Skupština bila i izborna, delegati organizacija civilnog društva u članstvu MMH su, osim usvajanja strateških i pozicijskih dokumenata bitnih za daljnji rad i razvoj Mreže, izabrali i njezino novo vodstvo, na mandat od dvije godine.


Tako su u peteročlani Upravni odbor izabrani Karlo Kralj (Centar za mirovne studije), Marijana Rimanić (Multimedijalni institut), Boris Vujnović (Savez izvidača Hrvatske), Sven Janovski (Zelena akcija) i Marko Boko (Mladi europski federalisti), među kojima će Janovski obavljati funkciju potpredsjednika, a Boko će na predsjedničkoj funkciji zamijeniti dosadašnju predsjednicu MMH, Katarinu Pavić. Ovom Skupštinom dio MMH postale su i tri nove članice: CINAZ - Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti iz Zadra, HERMES – Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja i Otvorena medijska grupacija iz Zagreba. Punopravne članstvo u Mreži, čime dobivaju i pravo odlučivanja i kandidiranja svojih delegata na različite funkcije, stekli su: Hrvatsko debatno društvo iz Zagreba, Idem i ja - Centar za zdravo odrastanje s Malog Lošinja i M:A:K: Mladi:Akcija:Kultura iz Koprivnice.


Ovom je Skupštinom obilježeno i 10 godina djelovanja MMH te je tim povodom upriličen i panel pod nazivom „10 godina djelovanja mladih" i međusektorsko tematsko umrežavanje na kojem su gostovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministra rada i mirovinskog sustava, Ureda za udruge Vlade RH, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, ali i partnerskih organizacija iz regija s kojima MMH blisko surađuje: predstavnici nacionalnih vijeća mladih iz Srbije i Slovenije. 


Sudionici panela su zajednički promišljali ostvarene rezultate, poteškoća na koje su organizacije mladih na tom putu nailazile, uloge koju je krovna organizacija mladih zauzimala u procesu, kao i smjerova u kojima se sektor dalje razvija.


MMH je, kao krovna organizacija mladih sudjelovala u nizu zagovaračkih akcija i kampanja kojima je nastojala poboljšati kvalitetu života mladih u RH kroz izgradnju transparentnih, učinkovitih i pravednih politika za mlade na nacionalnoj i lokalnoj razini, pri čemu svakako valja izdvojiti njezinu ulogu u izradi i donošenju Nacionalnog programa djelovanja za mlade 2003.- 2008, prvog strateškog dokumenta politike za mlade u RH, te Zakona o savjetima mladih, zakonskog akta kojim se regulira pravo mladih da utječu na rad predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave. Osim toga, MMH je provela brojne edukativne aktivnosti diljem zemlje, osnažujući mnoge mlade ljude za djelovanje u područjima ljudskih prava, aktivnog sudjelovanja, zagovaranja, politika za mlade, volonterstva i sl. Njezini su predstavnici djelovali i djeluju u nizu savjetodavnih odbora i radnih tijela, a zbog svojeg je rada, MMH postala prepoznatljiva i na međunarodnoj razini, prvenstveno kroz članstvo i djelovanje u Europskom forumu mladih, ali i zbog svoje iznimno proaktivne uloge u pokretanju programa Mladog delegata/kinje pri UN-u te razvoju sektora i nacionalnih vijeća mladih u regiji jugoistočne Europe. 

Izvor: dalje.com

Učenici Osnovne škole Privlaka uspješno proveli Deset dana bez ekrana!

Učenici zadovoljni vlastitim trudom, roditelji zadovoljni rezultatima i voditelji zadovoljni odazivom i potvrdom prvobitnih teza o tome da mladi nisu lijeni, pasivni i da mogu razumjeti opasnosti od pretjeranog korištenja Interneta, mobitela i TV-a – najkraći je sažetak završetka Projekta „Prevencija Internetskog nasilja kod djece i mladih" odobrenog od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa što ga je u zadnjih dva mjeseca provodio CINAZ, zadarska udruga za izvannastavnu i izvanškolsku aktivnost. Naime, organizatori i voditelji projekta iz Udruge Cinaz – Morana Rogić, koordinatorica i voditeljica projekta, Valentina Grbić, voditeljica medijske radionica i Nenad Vertovšek, voditelj Novinarske radionice - u utorak, 7. svibnja u osnovnoj školi Privlaka u Privlaci kraj Zadra imali su čast i zadovoljstvo da podijele priznanja i diplome 16-torici učenica i učenika 5 a i 5b razreda privlačke osnovne škole povodom završetka projekta.


Bila je to mala svečanost zabilježena i objektivima fotoaparata i kamerom još jednog CINAZ-ovca i voditelja i člana Lumiere medije, kako bi i učenicima i roditeljima ostala zapamćena kao aktivnost „Deset dana bez ekrana", što je inače već i prokušani projekt i dio aktivnosti CINAZ-a. Deset dana su se polaznici nastojali suzdržati od upotrebe računala, slanja SMS-ova i gledanja televizije koja u prevelikoj mjeri opterećuje i uzrokuje odvajanje od vršnjačkog druženja i normalnog življenja i društvene aktivnosti osnovnoškolaca.


Posebno zanimljiv dio projektnih aktivnosti bilo je i vođenje dnevnika u kojem su učenici opisivali svoje pridržavanje ciljeva projekta, a koji su popunjavali i njihovi roditelji. Općenito, najveće postignuće po mišljenju gotovo sviju bilo je „povratak" druženju roditelja i djece ali i sve veće druženje samih vršnjaka. Svi su polaznici nagrađeni, a šestoro najuspješnijih dobilo i posebne pohvale prema bodovnoj listi koja je pokazivala pridržavanje načelima, razinu druženja i smanjenja ovisnosti sudionika o „tri ekrana" koji uzimaju sve više vremena njihovim vršnjacima ali i mladim generacijama uopće.

 

OS privlaka 10dana bez ekrana