Dođite u subotu, 10. prosinca 2016. u Gradsku knjižnicu Zadar i saznajte sve o postupcima prijave, smještaju i financiranju studija u Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj i Nizozemskoj, te radu u SAD-u preko ljeta. Obrazovni savjetnici Integral Edukacijskih Programa održat će besplatnu prezentaciju pod nazivom "Studij u inozemstvu/Work and Travel USA" za sve učenike, studente i njihove roditelje,i to s početkom u 11:00 sati.

15219383 1075476709237164 8811954175980667398 n

Prezentacija "Studij u inozemstvu/Work and Travel USA" pružit će više informacija o mogućnosti obrazovanja naših učenika i studenata u inozemstvu. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže i iskoriste svoju priliku te se informiraju o studijima u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj te radu preko ljeta u SAD-u.

U pogledu uspješnog upisa na željeni studij u navedenim zemljama, Integral preporučuje pravovremeni odabir studija i ranu prijavu. Rok za većinu studija u Velikoj Britaniji je 15. siječnja, za Dansku 15. ožujka, za Švedsku do 1. travnja, a za Nizozemsku 1. svibnja. Do tada, svaki budući student mora odabrati željene studije i predati dokumentaciju potrebnu za upis.

Prema Integralu u 2016. godini broj prijavljenih studenata za EU porastao je čak za 35%. Očekuje se da će se rast nastaviti i ove godine, uzevši u obzir da su svi uvjeti, među njima i sredstva za financiranje njihovog studija, zagarantirani za upis u rujnu 2017. godine. Školarina za preddiplomski i diplomski studij u Švedskoj i Danskoj je besplatna za EU studente. U Nizozemskoj i Velikoj Britaniji školarina se plaća – na državnim sveučilištima snižena je cijena školarine za EU studente - u Nizozemskoj je to 2,006 eura godišnje a u Velikoj Britaniji 9,250 funti godišnje za preddiplomski studij, s tim da obje zemlje nude mogućnost uzimanja zajma za pokrivanje školarine.

"Internacionalni studenti imaju značajan doprinos za britanska sveučilišta stoga želimo da oni i dalje studiraju na našim sveučilištima“ kaže poruka britanske Vlade. Svake godine britanska agencija za studentske zajmove odobrava zajam u iznosu od 9,250 funti EU studentima za preddiplomske studije, što pokriva čitavu školarinu i omogućuje im studij na britanskim sveučilištima. Zajam se temelji na preferencijalnim uvjetima, a vraća se tek kada student diplomira, zaposli se i njegova plaća dosegne određenu razinu. Hrvatski studenti koji se prijavljuju za studij na britanskim sveučilištima za akademsku godinu 2017./2018. će imati puni pristup sredstvima za financiranje obrazovanja i to za cijelo razdoblje studija. Ova odluka se primjenjuje bez obzira na to što je Britanija odlučila napustiti EU. Prema Integralu, više od 95% hrvatskih studenata koji studiraju u Velikoj Britaniji uživaju u povlasticama studentskog zajma.

Program Work and Travel USA već postoji u Hrvatskoj već niz godina te je prošlo ljeto preko 500 mladih otišlo raditi u Sjedinjene Američke Države. Uvjet je da su prijavitelji studenti te da odlaze raditi preko ljeta studentske poslove u SAD i mogu birati između 2 opcije – sami nalaze posao ili im Integral nalazi posao preko naše partnerske agencije CIEE koja ja najveća agencija za zapošljavanje mladih u SAD-u. Integral pomaže u svakom dijelu prijave – od traženja posla, ispunjavanja DS-2019 obrasca koji je neophodan za legalan rad u SAD-u, prijave za vizu, pronalaska avionske karte i priprema za odlazak.

Za sve dodatne informacije posjetite web: http://www.integraledu.hr i Facebook stranicu: http://www.facebook.com/IntegralEdu.hr

 

 

Ulaskom u mjesec prosinac obilježavamo Svjetski dan borbe protiv Aidsa. Udruga Cinaz, u sklopu programa Klub mladih KLOOZ i ove godine će u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Frenky barom provesti akciju informiranja mladih, podizanja svijesti o važnosti zaštite te omogućiti anonimno testiranje svima koji to žele. Potrebno je stalno širiti znanje, stoga donosimo nekoliko crtica o AIDSU i virusu HIV.

        

Crtice o AIDSU

ŠTO JE AIDS I HIV? 

AIDS je bolest imunološkog sustava izazvana virusom HIV. AIDS je kratica eng. naziva Acquired Immunodeficiency Syndrome, što znači sindrom stečenoga nedostatka imunosti. SIDA je francuska kratica istoga značenja. HIV zaraza nema karakteristične simptome i dijagnosticira se jedino testiranjem. U ranoj fazi zaraze HIV-om mogu se javiti nespecifični simptomi: povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, grlobolja, mučnina, gubitak teka, osip, povećanje limfnih čvorova, bol, pečenje, svrbež, krvarenje, promjene kože/sluznice, promijenjen iscjedak u području spolovila/čmara, bol tijekom spolnog odnosa, poteškoće mokrenja.

GDJE SE MOŽETE OBRATITI ZA TESTIRANJE, POMOĆ I SAVJET?

U  Hrvatskim zavodima za javno zdravstvo i Županijskim zavodima za javno zdravstvo svi građani mogu doći po savjet i pomoć, te se mogu obratiti za besplatno i anonimno testiranje na HIV. Prije samoga testiranja prvo se razgovara s potencijalno zaraženom osobom, te ukoliko postoji sumnja, osoba se testira na HIV. Testiranje se vrši vađenjem krvi, a rezultati testiranja dolaze u roku od 2 dana. 

NEKOLIKO OSNOVNIH ČINJENICA O HIV-BOLESTI

HIV – bolest je zarazna bolest, a zasad virus humane imunodeficijencije (HIV) ne možemo iskorijeniti iz tijela; djelotvornoga cjepiva ni lijekova koji bi izliječili zarazu zasad nema, no određene preventivne mjere pokazale su se uspješnima. AIDS je stanje uznapredovale ili kasne faze bolesti koju uzrokuje HIV. Od časa zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a, u neliječene osobe prođe u prosjeku 10 godina. Ako osoba ima neku spolno prenosivu infekciju, ima veći rizik za zarazu HIV-om. Često SPI nemaju nikakve simptome. Jedino se HIV testiranjem može utvrditi HIV status. Prema izgledu osobe ne možete znati je li ona zaražena HIV-om.

HIV se najčešće prenosi: spolnim odnosom sa zaraženom osobom, zajedničkim korištenjem igala ili šprica (droga, tetoviranje ili piercing), te sa zaražene trudnice na dijete (tijekom porođaja, trudnće i dojenja). Najveći rizik od prenošenja HIV-a postoji kod transfuzije zaražene krvi, gdje se 60-100% svih primatelja zarazi. Iako se u Hrvatskoj sva krv testira, uvijek postoji minimalni rizik. Također, analni odnos bez kondoma najčešći je način prijenosa HIV-a. Smatra se da muškarac lakše zarazi ženu, nego žena muškarca. 

Istraživanja pokazuju da uporaba lateks prezervativa smanjuje rizik od širenja infekcije za najmanje 80%. Također, prezervativi od poliuretana pružaju jednaku zaštitu kao i oni od lateksa. Savjetuje se koristiti lubrikante na bazi vode (ne uljna maziva!) kako bi se izbjeglo pucanje prezervativa!

Redovitim uzimanjem lijekova može se postići nemjerljiva količina virusa u krvi, tako da danas pretpostavljamo kako je s HIV-om moguće doživjeti gotovo normalnu starost.

Prije svega, savjetuje se odgađanje spolnih odnosa (dok niste spremni), da se ne mijenjaju često partneri, korištenje zaštite (u Hrvatskoj je najčešći put prijenosa HIV infekcije spolnim odnosom bez kondoma!), apstinencija od alkohola i droge. Testiranje na HIV ključ je za pravovremeno liječenje i prevenciju!

KOJIM PUTEM SE HIV NE PRENOSI?

HIV se ne prenosi rukovanjem, grljenjem, poljupcem, kontaktom s predmetima (npr. javne telefonske govornice, u autobusu, u vlaku itd.), uporabom javnih zahoda, tuševa, sauna, kašljanjem, kihanjem, kontaktom kože sa suzama ili slinom, milovanjem, ljubljenjem, petingom. Ne prenosi se pregledom kod liječnika niti uobičajnim pregledom kod stomatologa, putem domaćih životinja (ogrebotine, ujedi), davanjem krvi. Ne prenosi se tijekom uobičajne njege oboljeloga od AIDS-a.

Više informacija o AIDS-u možete pronaći i na www.hzjz.hr , www.zdravlje.hr , a za pomoć i savjet obratite se Zavodu za javno zdravstvo Zadar (Kolovare 2) na tel: 023/300-841.

 Dodijeljena priznanja učenicima za sudjelovanje u projektu "Deset dana bez ekrana"!

20161118 zadarski otoci nova 

 

       Projekt „Deset dana bez ekrana“ uspješno je proveden u Osnovnoj školi Zadarski otoci. U listopadu ove školske godine učenici tri četvrta razreda, 4A, 4D i 4E, sveukupno njih 43 je ustrajalo u desetodnevnom izazovu apstinencije i selektivnog korištenja triju ekrana (TV, mobitel i računalo). Ciljevi projekta su bili: smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane, kako bi se poboljšala komunikacija između djece i roditelja, kao i među učenicima; razvoj kritičkog mišljenja prema medijskim sadržajima i kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena.

      Uz podršku svojih roditelja djeca su pronalazila načine za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, koje je uključivalo provođenje više vremena s obitelji, pomaganje u kućanskim poslovima, boravak u prirodi, vožnju bicikla, igranje društvenih igara, više međusobne komunikacije. Većina učenika je spoznala da život bez ekrana može biti zanimljiv, a tijekom projekta najviše im je nedostajalo igranje igrica i gledanje TV-a.

       Dodjela priznanja svim učenicima koji su sudjelovali u projektu održala se u petak, 18.11.2016., s početkom u 10:00 sati u Osnovnoj školi Zadarski otoci, a tom prilikom nagrađeni su inajuspješniji učenici, pobjednici ovog desetodnevnog izazova: Ema Crnjak (4A), Fran Kristijan Miolović (4D), Luka Marić (4E) koji su se istaknuli sa svojim trudom, upornošću, motivaciji i iskrenošću u vođenju dnevnika.

Dugogodišnji projekt Udruge CINAZ „Deset dana bez ekrana“ se na županijskoj i lokalnoj razini provodi uz podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.

                      20161118 102840 ddbe prva prva      20161118 101348 web dd dd

 

Udruga CINAZ održala radionice za "Male poduzetnike"! 

prezvjetine

Udruga CINAZ uključila se u obilježavanje Tjedna poduzetništva u Osnovnoj školi Šime Budinić koji se obilježavao od 14.studenog do 18.studenog 2016.

U sklopu manifestacije djelatnici CINAZa održali su dvije radionice s učenicima četvrtih, petih i šestih razreda. Prvu radionicu “Prezentacijske vještine” održala je Ivana Perica, mag.novinarstva, 14.11.2016. s ciljem upoznavanja učenika s tehnikama izražavanja, izradom kvalitetne prezentacije i svladavanja straha od javnog nastupa. Drugu radionicu izrade prirodne kozmetike vodila je Morana Rogić, prof., koordinatorica i predsjednica CINAZa, na kojoj su učenici izrađivali prirodnu i zdravu pastu za zube i upoznali se sa blagodatima prirodne kozmetike za osobno zdravlje i naš okoliš.

Udruga CINAZ poziva sve osnovne i srednje škole zainteresirane za suradnju na području provođenja izvanastavnih i izvanškolskih aktivnosti za djecu i mlade da nam se jave na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 rsz zubnapasta1

rsz zubnapasta2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 rsz zubnapasta3

U nizu brojnih i raznolikih aktivnosti, prva na redu je radionica "LinkedIn - kreiraj svoj online profesionalni profil!"

 

ICZMZ 50dpi G T srednji

Info centar za mlade Zadar kreće s brojnim radionicama, predavanjima, edukacijama i manifestacijama. Kroz narednu godinu tako će mnogi imati priliku pronaći za sebe zanimljivu aktivnost, sudjelovati, naučiti nešto novo ili nadograditi svoja postojeća znanja. Program je otvoren za sve mlade ljude bez iznimke, a o vrstama aktivnosti, kao i temama, možete pročitati u nastavku članka.

Za sami početak, predstavljamo vam radionicu "LinkedIn-kreiraj svoj online profesionalni profil!". Društvena mreža LinkedIn broji nekoliko stotina milijuna korisnika, od kojih su većina upravo poslodavci. Kako ostaviti što bolji utjecaj na potencijalnog poslodavca već prilikom online prijave? Kako se umrežiti s grupama koje povezuju interesi, vještine i područje u kojem djeluju? Kako izraditi profesionalni profil sa svim relevantnim informacijama? Odgovore ćete pronaći upravo na ovoj radionici, koja se održava u suradnji s CISOK-om Zadar, u četvrtak, 17. studenog 2016. godine, s početkom u 18:00 sati, na adresi: Trg Petra Zoranića 1 u Zadru. Za radionicu je potrebna prijava, a prednost imaju mladi od 15 do 30 godina. Prijave se zaprimaju do srijede, 16. studenog 2016. do 12:00 sati. 

Kompletan program Info centra za mlade Zadar, kojeg donosimo u nastavku, također uključuje grupne aktivnosti, ali i individualne usluge te omogućuje dostupnost svih potrebnih informacija i to na sljedeće načine: izravnim kontaktom u prostoru Info centra za mlade, putem telefona i e-maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), na oglasnim pločama (udruga CINAZ, Gradska knjižnica Zadar i Bibliobus, studentski klub Božo Lerotić, CISOK Centar Zadar), kroz dokumentirane informacije (knjige, letke, priručnike i brošure, putem web stranice i društvenih mreža, te kroz povremene posjete školama, fakultetima i drugim institucijama na području Grada Zadra i Zadarske županije.)

Individualne aktivnosti uključuju korištenje računala i Interneta, printanje i kopiranje, korištenje promotivnih i informativnih materijala, informiranje putem oglasnih ploča, pomoć pri lakšem pronalaženju adekvatnih izvora kvalitetnih i potpunih informacija. Sve navedene mogućnosti mladi mogu koristiti bez najave i to u radnim danima od ponedjeljka do srijede od 09:00 do 16:00 sati, četvrtkom i petkom od 14:00 do 21:00 sat te subotom po dogovoru.

Grupne aktivnosti koje će provoditi Info centar su sljedeće:

Radionice:

LinkedIn - kreiraj svoj online profesionalni profil
Poduzetništvo - je li to za mene?
Intervju - istakni se i osvoji poslodavca!
Edukativna radionica pisanja projekata
Feng shui - radna soba
Seksualnost i ja
Ciklus edukativnih radionica: Priprema iz engleskog jezika za državnu maturu
Kako poboljšati svoje učenje?
Budi sam svoj majstor/terapeut
Radionica pisanja eseja i kreativnog izražavanja
Urbano vrtlarstvo
Dvodnevna manifestacija "Dani dobrih veza" - pet radionica

Predavanja:

Shiatsu i "DO IN" vježbe
Spin doktori: medijski čarobnjaci ili prodavači magle
Obilježavanje Europskog tjedna mladih2017: Predavanje "Predstavljanje Erasmus+ programa i Eurodesk mreže"

Edukacije, obilježavanja, informiranja:

Edukacija za izradu internetske stranice
"Živa knjižnica", tema: međunarodna mobilnost mladih
Češko slovačka interkulturalna večer
Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, 10.12.2016: Predstavljanje Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru
Tribina: tema putovanja
Obilježavanje Međunarodnog dana informiranja mladih

 Partner u provedbi projekta Info centar za mlade Zadar je Gradska knjižnica Zadar, a suradnici su: CISOK Zadar (HZZ), Udruga za poboljšanje kvalitete življenja TERRA, Udruga Kreativne adaptacije, Volonterski centar Zadar, ESN Zadar (Erasmus Student network), udruga Argonauta s otoka Murtera, hrvatska Agencija za mobilnost i programe EU, Udruga za promicanje hrvatsko-češko-slovačkih odnosa "Oko Jadrana", Odjel za psihologiju i Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, Regionalni Info centar za mlade, Info Zona iz Splita.

Aktivnosti Info centra za mlade Zadar održavaju se uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.