Učenici osnovne škole Josip Pupačić Omiš sudjelovali u projektu "Deset dana bez ekrana"!

10dana bez ekrana OŠ Josip Pupačić Omiš 

 

       Projekt „Deset dana bez ekrana“ uspješno je proveden u Osnovnoj školi Josip Pupačić Omiš. U travnju 2019. školske godine učenici petih razreda, sveukupno njih 55 je ustrajalo u desetodnevnom izazovu apstinencije i selektivnog korištenja triju ekrana (TV, mobitel i računalo). Ciljevi projekta su bili: smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane, kako bi se poboljšala komunikacija između djece i roditelja, kao i među učenicima; razvoj kritičkog mišljenja prema medijskim sadržajima i kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena. Svi koji su ustrajali u izazovu i za to dobili javnu pohvalu i pisano priznanje za uspješno sudjelovanje u projektu „Deset dana bez ekrana“.

Roditeljima je projekt bio predstavljen na roditeljskim sastancima, podržali su ga, iako su bili izrazili sumnju da će ga djeca izvršiti do kraja. Na predstavljanju je bila prisutna i školska liječnica dr. Branka Huljev, koja je pohvalila projekt i održala roditeljima predavanje na temu: „Izazovi puberteta, ovisnosti i zdravlje učenika“, a slično predavanje i razgovor s učenicima imala je već ranije.

Doprinos projektu dala je ravnateljica prof. Davorka Deur, odobrenjem da se projekt provede u školi i osobnom podrškom. Školska pedagoginja Nediljka Glavinović je u sklopu projekta održala radionicu na temu „Utjecaj medija i reklama na djecu“. Projektu se pridružila i školska knjižničarka gđa Ana Kraljević koja je ponudila i organizirala igraonicu u knjižnici:“Knjižnica mjesto susreta s knjigom i jednih s drugima“ ponudivši društvene igre kao način druženja i zabave u slobodno vrijeme. Učiteljica informatike prof. Zdenka Vukasović je provela s djecom radionicu na temu: „Razglednicom se može poslati e-poruka“. Razrednice su podržavale i poticale djecu na satovima razrednika kroz radionice o „Dobrim i lošim stranama medija“.

      Uz podršku svojih roditelja djeca su pronalazila načine za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, koje je uključivalo provođenje više vremena s obitelji, pomaganje u kućanskim poslovima, boravak u prirodi, vožnju bicikla, igranje društvenih igara, više međusobne komunikacije. Većina učenika je spoznala da život bez ekrana može biti zanimljiv, a tijekom projekta najviše im je nedostajalo igranje igrica i gledanje TV-a.

Provedba projekta je bila vidljiva u prostorima škole: rolbaner, plakati, te panoi ukrašeni dječjim radovima s radionica za vrijeme trajanja projekta npr. radionica 5.B održana 2.travnja, povodom Dana svjesnosti o autizmu (objavljeno na web-u škole, 5.travnja 2019.)
„Školske novine“ tjednik za odgoj, obrazovanje, znanost i kulturu, (br 20, od 28.svibnja 2019.), pod naslovom „Učenici (ni)su svjesni ovisnosti o digitalnim uređajima“ objavile su razgovor s vjeroučiteljicom Ružicom Matijević i učenicima sudionicima u projektu o njihovim iskustvima, teškoćama i uspjesima provođenja ovog projekta u školi, kao i sa predstavnicima udruge CINAZ.

ZANIMLJIVI KOMENTARI UČENIKA:

- Prvih pet dana mi je želja za ekranima bila velika, sve mi falilo, onda se to smanjilo našla sam druge interese, rodice i kućni ljubimac. (Amber, 5.b) - U početku, kad nisam mogla izdržati gledala sam, nemam opravdanja( Petra 5.d) -Kad se dogodilo da sam zaboravila na projekt i kad sam se sitila odmah sam si stavila minus (Lana 5b) - Više sam fizikalio: šetao psa, brao šparoge, pomagao roditeljima, a svaku večer vježbao za bolji izgled za ljeto. (Ante, 5.a)      

ZANIMLJIVI KOMENTARI RODITELJA:

Mami je teže bez ekrana od nje, podržavamo je. (Amberina mama)
Danas je bilo dobro, ali ona to ne može izdržati Obitelj je više na okupu. (Petrina mama)
Hvala vam na ovom lijepom iskustvu. Stekli smo navike kojih ćemo se pokušati pridržavati. Ovih 10 dana smo imali toliko slobodnog zajedničkog vremena da smo imali osjećaj kao da smo negdje otputovali.(Lanina mama)
Shvaćamo i on i mi da je bez ekrana puno iskoristivije vrijeme, te da je za njegovu dob i zdravlje bolje bez većeg korištenja ekrana,samo nam je trebao poticaj poput ovog da bude korisno po sve nas (Antina mama)
U projektu smo naučili da je dijete puno kreativnije u smišljanju novih igara s bratom i sestrom. Nakon par dana nije se više sjetila da bi mogla igrati igricu na mobitel (nepoznata mama)
Ovaj projekt smatram korisnim, jer smo se prisjetili puno igara koje smo zaboravili, da smo se igrali kao djeca. Moje dijete je naučilo nove „stare“ zanimljive igre. (nepoznata mama)

 

Dugogodišnji projekt Udruge CINAZ „Deset dana bez ekrana“ se na županijskoj i lokalnoj razini provodi uz podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.

Utorak, 01 Listopad 2019

Galerija: 10dana bez ekrana OS Josip Pupačić Omiš 2019.

Utorak, 01 Listopad 2019

 

U Osnovnoj škole Šime Budinić, u četvrtak, 12.12.2019. godine, održana je kreativna radionica decoupage tehnike s temom izrade staklenih posudica sreće ili „Jar of happiness“.

Radionica se održala u sklopu Izvannastavnog i izvanškolskog programa udruge CINAZ sa skupinom učenika od petog do osmog razreda pod nazivom "Mali poduzetnici".

 

decoupage radionica „Jar of hapiness“ u osnovnoj školi Šime Budinić  decoupage radionica „Jar of hapiness“ u osnovnoj školi Šime Budinić

 

Uz pomoć decoupage ili salvetne tehnike ukrašavanja predmeta i malo mašte, učenici su ukrašavali svoje staklene posudice u koje će bilježiti svoje sretne trenutke ispisujući ih na papirićima te kreirajući svoju osobnu priču sreće.

Ova aktivnost nastavak je dugogodišnje uspješne suradnje CINAZ-a sa Osnovnom školom Šime Budinić koja provodi izvannastavnu aktivnost „Učenje za poduzetništvo“ pod vodstvom prof.Nade Nekić.

Ovim putem Udruga CINAZ poziva sve škole zainteresirane za suradnju i održavanjem sličnih izvannastavnih aktivnosti da se jave na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

 decoupage radionica „Jar of hapiness“ u osnovnoj školi Šime Budinić   decoupage radionica „Jar of hapiness“ u osnovnoj školi Šime Budinić 

Izvannastavni i izvanškolski program Udruge CINAZ se provodi uz podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.

Započela je velika europska kampanja "Time to Move" !

 

#TimeToMove2019 #TTM2019 #eurodesk #CINAZ

Otkrij kako doživjeti Europu.

 
Sudjeluj u aktivnostima Time to Move i informiraj se o mogućnostima za studiranje, volontiranje i rad u inozemstvu.

                                     #TimeToMove2019 #TTM2019 #eurodesk #CINAZ

Velika Eurodeskova kampanja „Time to Move“ u listopadu će mlade diljem Europe informirati o mogućnostima volontiranja, stažiranja, studiranja i putovanja. CINAZ se uključuje u obilježavanje kampanje zajedno s 20 hrvatskih gradova organizacijom informativnih i promotivnih aktivnosti.

 

Velika europska kampanja „Time to move“ održat će se u listopadu u svim zemljama članicama Europske unije, a u Hrvatskoj će se u sklopu kampanje od 1. do  31. listopada održati raznovrsni događaji u više od 20 gradova. Kampanja se održava 6. godinu zaredom sa svrhom poticanja mladih na mobilnost, odnosno informiranja o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje, u organizaciji Eurodeska, informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani (www.eurodesk.eu).

Glavni je cilj kampanje doprijeti do mladih osoba, prvenstveno u manjim sredinama, kojima je sužen pristup informacijama o programima i natječajima Europske unije. Također, želja je pomoći mladima koji su trenutačno izvan sustava obrazovanja i rada kako bi uz pomoć nekog od programa lakše pronašli svoje mjesto u društvu.

Događanja u hrvatskim gradovima osmislile su i organizirale udruge članice hrvatske mreže multiplikatora Eurodeska odnosno 17 organizacija koje u 15 županija provode programe za mlade. Koordinator je Eurodesk - informacijska mreža Europske komisije, čiji centar u Hrvatskoj djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

 Udruga CINAZ će kampanju obilježiti kroz različite aktivnosti usmjerene učenicima srednjih škola i studentima u Zadru s ciljem informiranja o mogućnostima mobilnosti mladih i podizanja vidljivosti Erasmus+ i Eurodesk programa za mlade. U Gimnaziji Franje Petrića, 25.10.2019.(18:20h), održat će se "Putopisno predavanje: Sjedinjene Američke Države", o osobnom (studentskom) iskustvu mlade Zadranke u S.A.D.-u. Druga aktivnost je " Eurodesk Treasure Hunt" ili "Potraga za blagom" koja će se održati 24.10.2019. u suradnji sa studentskom organizacijom ESN Zadar s početkom u 16h na Trgu Pet bunara. Aktivnost će uključiti Erasmus studente iz različitih zemalja koji će se upoznati s važnim lokacijama u Zadru rješavajući zanimljive zagonetke i izazove, ujedno i promovirajući studentsku mobilnost i program Erasmus+ putem fotografija i video zapisa. Svi sudionici dobivaju „Time to Move“ promotivne materijale kao nagradu (platnenu torbu, naočale za sunce-UV400 Cat3 zaštita) te informacije o radu CINAZ-a, zadarskom Eurodeskovom multiplikatoru.

Ostale naše promotivne aktivnosti i nagradne igre pratite putem facebook stranice: Info centar za mlade Zadar

 

#TimeToMove2019 #TTM2019 #eurodesk #CINAZ

Dodatne informacije o kampanji, događajima i organizatorima, kao i interaktivna karta odnosno tražilica događanja, nalaze se na višejezičnoj web stranici www.timetomove.info, gdje je moguće pretraživati i događaje u hrvatskim gradovima.

 

#TimeToMove2019 #TTM2019 #eurodesk #CINAZ #ESNZadar

Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ i Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru organiziraju već četvrtu godinu zaredom manifestaciju „Dani dobrih veza“ u osnovnim i srednjim školama grada Zadra i Zadarske županije.

Cilj manifestacije je potaknuti nenasilno rješavanja sukoba i razvijanje asertivnosti u komunikaciji, prevencija nasilja u mladenačkim vezama i zaštita mentalnog zdravlja mladih.

Cikluse radionica izvode studenti sa Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom mentorice doc.dr. Marine Nekić:

  • Radionica „Kako biti odrasla osoba u ljubavnoj vezi?“
  • Radionica „Jesam li u toksičnoj vezi?“
  • Radionica „Kako se zauzeti za sebe u bliskim odnosima?“
  • Radionica „Zašto prekid boli i kako ga preboljeti?"
  • Radionica "Prihvaćanje različitosti"

„Dani dobrih veza“ u srednjim školama! 2019

Od travnja i kroz mjesec svibanj planira se provesti sveukupno 20 radionica u Gimnaziji Franje Petrića, Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar i Osnovnoj školi Šime Budinić.

 „Dani dobrih veza“ u srednjim školama! 2019

Radionice se provode kroz projekt “Prevencija suvremenih ovisnosti i nasilja među djecom i mladima“ uz podršku Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra te kroz projekt „Izvannastavni i izvanškoski program“ Udruge CINAZ uz podršku Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije.

Ovim putem Udruga CINAZ poziva sve škole zainteresirane za suradnju i održavanjem sličnih izvannastavnih aktivnosti da se jave na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te se ovom prilikom zahvaljuje svim školama i Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mladih Udruga CINAZ, u suradnji s Informacijskim centrom Europe Direct Zadar(EDIC Zadar) i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira predavanje s mladima na temu „Demokracija i ja“. U ovoj aktivnosti stavlja se poseban naglasak na važnost korištenja svog glasa u demokratskom procesu nadolazećih izbora, i to prvi put kada ostvaruju svoje glasačko pravo. Predavanje će se u istoimenoj školi održati 3.5.2019. s početkom u 15:40h. pod nazivom "Dijalog s mladima: Demokracija i ja“.

Europski tjedan mladih Demokracija i ja! 2019.

Obilježavanje devetog izdanja Europskoga tjedna mladih održava se diljem Europe u razdoblju od 29. travnja do 5. svibnja 2019. godine.

Fokus Tjedna mladih je sudjelovanje mladih u donošenju odluka i sudjelovanje u demokratskim procesima, uoči predstojećih izbora za Europski parlament (23. do 26.5.2019.), te aktivno građanstvo i sudjelovanje mladih u zajednici, kao i prilike za mobilnost mladih.

Tijekom Tjedna mladih održavat će se brojna događanja i aktivnosti u 33 države, sudionice programa Europske unije Erasmus+, za čiju su koordinaciju i organizaciju zaslužne nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+ u suradnji s informacijskom mrežom za mlade Eurodesk.

Europski tjedan mladih Demokracija i ja! 2019.

Europski tjedan mladih je i platforma za isticanje aktivnosti i prilika za mlade koje nudi europski programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

Mladi ljudi, koji žele sudjelovati u lokalnim ili regionalnim događajima koji se održavaju tijekom Tjedna mladih, mogu posjetiti mrežne stranice www.youthweek.eu na kojima se nalazi pregled organiziranih aktivnosti diljem Europe.


Ova aktivnost odvija se u sklopu Eurodesk aktivnosti Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ. Više o Eurodesku na www.eurodesk.eu.

 

#UdrugaCINAZ #EdicZadar #YouthWeek #DemocracyAndMe #ThisTimeImVoting #EUelections2019 #eurodeskhrvatska #ampeu #ovajputglasam