Predstavljanje projekta Deset dana bez ekrana u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić

 

DSC 0008

 

     Projekt Deset dana bez ekrana nastavlja se i u školskoj godini 2016./2017. već devetu godinu za redom u suradnji s zainteresiranim osnovnim školama.

 

     Predstavnici Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ su u utorak, 20. rujna 2016. posjetili Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić u Lišanima Ostrovičkim s ciljem predstavljanja projekta ˝Deset dana bez ekrana˝. Svim razrednicima i stručno razvojnoj službi objašnjen je način provedbe i ciljevi projekta uz uručivanje potrebne dokumentacije, promotivnih materijala projekta te priručnika i knjige Tamna strana ekrana. Škola planira provesti projekt sredinom ovog polugodišta.

 

     Projekt će se također u ovom polugodištu provesti i u Osnovnoj školi Zadarski otoci u Zadru, u kojem će sudjelovati dva četvrta razreda. 

 

DSC 0002 DSC 0011

Udruga CINAZ provela lokalne konzultacije s mladima 

 

Konzultacije 1

 

   U srijedu, 13. srpnja 2016. u Udruzi za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ održane su lokalne konzultacije s mladima – ˝Sudjelovanje mladih u europskom društvu˝ u sklopu 5. ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima na temu ˝Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo!˝

 

  Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Kroz strukturirani dijalog tijela javne vlasti, uključujući institucije Europske unije, savjetuju se s mladim ljudima o određenim temama koje su od velike važnosti za populaciju mladih diljem Europe. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i unaprijedio položaj mladih u određenom području. Do sada su provedena četiri 18-mjesečna ciklusa strukturiranog dijaloga na teme zapošljavanja mladih, sudjelovanja mladih u demokratskom životu, društvene uključenosti mladih i osnaživanje mladih za političko sudjelovanje. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju strukturirani dijalog s mladima počeo se provoditi i kod nas, a za njegovu provedbu zadužena je Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima. Članovi i članice Nacionalne skupine su predstavnici i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske. Trenutačno je u tijeku peti ciklus koji je počeo 2016. godine i trajat će do kraja lipnja 2017., a posvećen je životnim vještinama mladih. Poseban naglasak stavljen je na vještine koje mladima omogućuju da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi.

 

  S ciljem uključivanja što većeg broja mladih u konzultacije i udruga CINAZ  se uz potporu Nacionalne radne skupine za provedbu strukturiranog dijaloga uključila u promicanje i provedbu strukturiranog dijaloga u Zadarskoj županiji. Tijekom konzultacija sa sudionicama smo raspravljali o tome koje sve kompetencije mladi danas trebaju imati kako bi se uspješno nosili s promjenama u društvu, ali i kako bi u potpunosti ostvarili svoje potencijale te što je sve potrebno učiniti da se diskriminacija i stigmatizacija ranjivih skupina mladih svede na minimum.

 

  Udruga CINAZ planira i u budućnosti provoditi konzultacije s mladima te Vas pozivamo da se uključite i izrazite svoje mišljenje. Više informacija o strukturiranom dijalogu s mladima pronađite na: www.eupita.eu

 

Konzultacije 2

Proveden projekt „Deset dana bez ekrana“ u školskoj godini 2015/2016.

Projekt „Deset dana bez ekrana“ i ove je školske godine (2015/2016.) zaživio u raznim krajevima Hrvatske. Udruga Cinaz iz Zadra od 2008. godine provodi ovaj projekt u školama diljem Hrvatske, a interesa za projekt nije nedostajalo ni u ovoj školskoj godini. Cilj projekta je smanjiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima, kreativnije osmišljavanje slobodnog vremena te razvoj kritičkog razmišljanja. Kao takav, projekt se uklapa u ciljeve Građanskog odgoja te je ove godine prepoznat i proveden u tri osnovne škole.

Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu pokraj Osijeka provela je projekt od 20. do 29. veljače 2016. god. U projektu je sudjelovalo 18 učenika 4.a razreda.

Osnovna škola Privlaka u Privlaci pokraj Zadra po drugi je put provela ovaj projekt od 24.travnja do 3.svibnja 2016.god., sudjelovalo je 12 učenika iz 5.a i 5.b razreda.

Osnovna škola Benkovac provela je projekt u matičnoj školi te u područnim školama Lisičić i Podlug. U matičnoj školi sudjelovalo je čak 59 učenika iz 5., 6. i 7. razreda, dok je u područnim školama sudjelovalo 12 učenika iz nižih razreda.

Tijekom projekta u školama su održane radionice i predavanja za sudionike, a učenici su na kraju nagrađeni priznanjima i poklonima. Većina učenika uspješno je provela 10 dana bez ekrana u raznim samostalnim i društvenim aktivnostima, te su naučili selektivno pratiti medijske sadržaje, a u svemu su im pomagali roditelji i ostali članovi obitelji.

Svi sudionici su izrazili zadovoljstvo projektom , a roditelji su istaknuli pozitivne ishode: djeca su više vremena provodila s obitelji, pomagala u kućanskim poslovima, boravila u prirodi, kreativno provodila slobodno vrijeme osmišljajući razne društvene igre za cijelu obitelj, više su međusobno razgovarali.

Najviše im je nedostajalo gledanje televizije, posebice serija koje redovito prate, igranje igrica te dopisivanje putem mobitela.

Koliko im je bilo teško, koliko su ustrajali, što su promijenili u svojim svakodnevnim navikama te kako su utjecali na svoje bližnje najjasnije možemo vidjeti iz zanimljivih komenatara učenika i roditelja tijekom projekta.

Zanimljivi komentari učenika:

„Gledao sam televiziju, ne mogu zaspati bez nje“

„Htjela sam koristiti facebook, gledati TV, pogledati što ima novo na blogovima i youtubeu, a nisam“

„Bila sam uz televiziju tijekom ručka i doručka jer mi je televizija, ono doslovno, ispred stola gdje jedemo“

„Bilo mi je teško maknuti se od TV-a, mobitela. Htjela sam odustati, ali nisam.“

„Stizale su poruke s facebooka, htjela sam na mob.“

„Imali smo radionice kući, radili smo razglednice.“

„ S roditeljima sam igrala „Čovječe ne ljuti se“

„Danas sam poželjela ići na Skype i pričati s prijateljicom.“

„Bratić je spavao kod mene te sam mu ispričala moj projekt pa smo cijelo veče igrali Metropoly.“

„Gledala sam 'Male znanstvenike' na tv-u jer smatram da je to vrlo poučna emisija.“

Zanimljivi komentari roditelja:

„Puno više vremena je proveo vani, u igri s prijateljima. Inače dosta vremena provede u igranju video igrica.“

„Razgovaramo o svemu, nema gledanja TV-a“

„Ni ostali u kući ne pale tv, pomažemo Petri da izdrži bez TV-a.“

„Marina se trudila, ali je ipak bilo teško, misli su joj se vrtile oko ekrana“

„Zaključila sam da Clara uz svoje školske i dječje obveze savršeno može bez malih ekrana, mobitela i kompjutera.“

 „Ozbiljno je pristupila zadatku. Cijelo vrijeme podsjeća i sebe i ukućane da ne gledamo TV.“

„Pomaže piturivati kuću“

„Moje se dijete mimo škole ne druži ni s kim. Naravno da će onda biti za računalom.“

„Ipak smo dokazali da se bez ekrana može.

Snimljen je i kratki video tijekom provedbe projekta, kojega možete pogledati na web stranici Udruge Cinaz (www.udrugacinaz.hr) ili na našem youtube kanalu ovdje

Udruga Cinaz i dalje će nastaviti provoditi ovaj projekt, a za sljedeću školu godinu već postoji interes nekoliko škola iz različitih gradova RH.

Započeo ljetni program KLOOZ-a! 

 

ljetoukloozu 12

 

Sa službenim početkom ljeta započeo je i ljetni program Kluba mladih KLOOZ u sklopu kojeg vas očekuju razne aktivnosti: Večeri društvenih igara, kvizovi i radionice. Ljetni program smo otvorili s Večeri društvenih igara 23. lipnja 2016. s početkom u 18:00h, a ovaj tjedan vas očekuju iduće aktivnosti: 

 

Večer društvenih igara, 29.lipnja.2016., od 18h*

Pozivamo sve koji se vole zabavljati uz Scrabble, Uno, Alias, karte, Pictionary itd. da nam se pridruže od 18h. Slobodni ste donijeti i neku svoju društvenu igru i poučiti ostale sudionike nečemu novom ili nam dati neki svoj prijedlog. Očekuje vas ljetno osvježenje i grickalice.
Svoj dolazak potvrdite na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili jednostavno navratite.

 

Jezični kafe/Language cafe: English, 30.lipnja.2016., 19.00h*

Želite razviti komunikacijske vještine na engleskom jeziku uz druženje i upoznavanje novih ljudi?

Klub mladih KLOOZ organizira jezični kafe!

Jezični kafe omogućava da u neformalnoj i prijateljskoj atmosferi vježbate konverzaciju na stranom jeziku i sretnete nove ljude. Naučit ćete nove pojmove, poboljšati vokabuar i izgovor kroz grupne rasprave uvježbavajući istodobno i gramatiku. Na svakom satu raspravljati će se o zanimljivim i različitim temama. Potrebno je da polaznici imaju određeno (početničko) gramatičko predznanje kako bi mogli usavršiti svoje komunikacijske vještine.

U kafeu smo ovaj tjedan pripremili engleski za razgovor i druženje uz sokove, kavu, čaj i grickalice.

Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se do četvrtka 30.6. putem emaila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s osobnim podacima (ime i prezime, godina rođenja, email adresa i broj tel./mob.). Prednost imaju mladi od 15 do 30 godina.

Broj polaznika je ograničen stoga požurite sa slanjem prijava!

 

*Aktivnosti se održavaju na adresi Trg Petra Zoranića 1, Providurova palača. 

Facebook Klub mladih KLOOZ  

Navedene aktivnost se provode u sklopu programa Klub mladih KLOOZ Udruge CINAZ odobrenog od Ministarstva socijalne politike i mladih. 

Radionica prirodne kozmetike iz vlastite kuhinje

Dosta vam je skupih kozmetičkih preparata punih nepoznatih sastojaka i konzervansa? Želite se sami okušati u izradi vlastite kozmetike od prirodnih sastojaka? 
Prijavite se na besplatnu radionicu izrade prirodne kozmetike iz vlastite kuhinje!

Na radionici ćete se upoznati s prednostima prirodne kozmetiku i sami okušati u izradi nekih kozmetičkih preparata, kao što su krema za lice, balzam za usne, zubna pasta, maska za lice i dr. 
Cilj radionice je da polaznici upoznaju na koje se sve načine mogu koristiti prirodni resursi u brizi za svoje zdravlje i njegu. Očekujemo da će polaznici osvijestiti i važnost očuvanja i korištenja lokalnih prirodnih resursa na ekološki održiv način.
Radionica će se održati u petak, 3. lipnja 2016. u 16.30 h. u Klubu mladih KLOOZ, Trg Petra Zoranića 1 (Udruga CINAZ).
Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 2.6.2016. do 16:00 h putem prijavnice ovdje .

Prednost imaju mladi od 15 do 30 godina.
Za sve dodatne informacije možete se javiti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobnim dolaskom u Udrugu CINAZ.

fbcover

*Ova aktivnost se realizira u sklopu programa Klub mladih KLOOZ, uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih RH.