Suradnja Argonauta i CINAZ-a

 

Udruga  za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja "Argonauta" iz Murtera posjetila je udrugu za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ u Zadru, 29. siječnja 2014. Uz troje predstavnika udruge Argonauta, s njima su se u posjetu pridružile i dvije EVS volonterke iz Bugarske i Poljske.  Udruga Argonauta doprinosi održivom razvoju zajednice kroz očuvanje i promociju baštine, poticanje građanskog aktivizma i međusektorske suradnje te razvoju socijalnog poduzetništa.

DSC 0413

S udrugom Argonauta već smo dvije godine dio neformalne mreže nevladinih organizacija iz Slavonije i Dalmacije pod nazivom  „Grassroots Croatia“  u sklopu šireg europskog projekta ''Grassroots Europe-for local wellbeing''. Ove godine udruga CINAZ i udruga Argonauta su partneri u provedbi projekta „Deset dana bez ekrana-deset dana drugačijeg gledanja“ u Šibensko-kninskoj županiji, konkretnije, u Osnovnoj školi Murterski škoji iz Murtera, odobrenog od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u šk.god. 2013./2014. Tijekom studijskog posjeta bilo nam je zanimljivo razmijeniti vlastita iskustva, praksu rada i aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici, te se dogovoriti za buduće korake u provedbi i promociji navedenog projekta u njihovoj županiji. Planiramo nastaviti i dalje uspješnu suradnju s udrugom Argonauta koja je primjer kako se sa kvalitetnim i zanimljivim projektima može značajno doprinijeti razvoju otoka.     

www.argonauta.hr 

DSC 0410 1

 

 

 

 

 

Udruga CINAZ i Gradska knjižnica Zadar nastavljaju s akcijom "Mladi čitaju"!

 

U sklopu nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ Udruga CINAZ i Gradska knjižnica Zadar nastavljaju s akcijom „Mladi čitaju!“ i u 2014. godini, te pozivaju sve zainteresirane od 18-30 godina da se pridruže!

1397879 376244052506451 92756333 o

Još se sjećaš najdraže slikovnice, voliš zvuk svog glasa i dobro se snalaziš s klincima? Prijavi se na volontersko čitanje slikovnica djeci pod nazivom „Mladi čitaju“! Pozivaju se svi mladi zainteresirani za volontersko čitanje slikovnica djeci. Uvjeti su da imaš između 18 i 30 godina i nešto slobodnog vremena, čitanje je tvoja ljubav i dobro se snalaziš s klincima.

U sklopu nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ Udruga CINAZ i Gradska knjižnica Zadar nastavljaju s akcijom „Mladi čitaju!“ i u 2014. godini. Zato, pridruži se veseloj ekipi volontera i prijavi se za radionicu pripreme čitanja djeci naglas do 27. siječnja!

Radionice će se održavati 28. i 29. siječnja u 18 sati u organizaciji i prostoru kluba mladih KLOOZ.

Više informacija i prijave na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naznakom "Mladi čitaju" ili osobno u klubu mladih Klooz.

 

 

 

 

Suradnja CISOK-a i CINAZ-a!

 

DSC00745

 

Koordinatorica udruge CINAZ, Morana Rogić, održala je edukativno predavanje na temu „Funkcioniranje udruga mladih i za mlade“ u CISOK centru u Zadru, u petak 10.01.2014.

Predavanje je bilo namijenjeno studentima zainteresiranima za osnivanje i funkcioniranje rada udruga kako bi se upoznali sa osnovnim elementima koje je važno razvijati i učinkovito planirati kako bi rad i organizacija rada udruga mladih i za mlade ostvarila kvalitetu i željene rezultate. Osim upoznavanja sa osnovim pojmovima, sudionicima su pružene korisne informacije, te je podijeljeno višegodišnje iskustvo o upravljanju i radu u udruzi. Na predavanju su sudjelovali studenti entologije i kulturne antropologije, koji su odlučili pokrenuti udrugu ANTROPOP za sve studente i one sa završenim humanističkim smjerom, predstavnici AEGEE u Zadru i CISOK-a. Budući da se udruga CINAZ kroz svoje aktivnosti Info točke i kluba mladih KLOOZ bavi informiranjem mladih, namjeravamo nastaviti i razvijati i dalje suradnju sa CISOK-om, kako bi udovoljili potrebama mladih u Zadru.

 

DSC00747

 

 

 

Budite kreativni i nagrađeni!

 

Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ poziva sve mlade kreativce da se prijave natječaj za umjetničke radove "Krea(k)tivni i (ne)ovisni" do kraja mjeseca! 

maskota likovna

Natječaj za umjetničke radove "Krea(k)tivni i (ne)ovisni" kojeg organizira Udruga CINAZ produžen je do 31. siječnja 2014. godine. Podsjećamo, tema natječaja su suvremene ovisnosti, a radovi mogu biti realizirani u mediju slikarstva, skulpture, fotografije ili video umjetnosti. Na natječaj se mogu prijaviti svi mladi kreativci sa područja Zadarske županije, a nakon natječaja bit će organizirana izložba radova u prostorijama udruge. Pobjednike i sudionike očekuju i brojne vrijedne nagrade! Potrebno je ispuniti prijavu, koju zajedno s fotografijom (ili videom) vlastitog umjetničkog rada šaljete na e-mail durkovicmartina@gmail.com, s naznakom "Za umjetnički natječaj". Sponzori natječaja "Krea(k)tivni i (ne)ovisni" su:  izdavačka kuća Algoritam, Hrvatsko narodno kazalište Zadar, beauty centar Visage (u Callisti), frizerski salon 'Za dlaku', Lumos hobby & art shop i pizzeria Zizou. Više o natječaju, kao i prijavu, možete pronaći ovdje.

 

 

Udruga CINAZ nastavlja sa svojim jedinstvenim projektom "Deset dana bez ekrana" na nacionalnoj razini!

 

 

Projekt "Deset dana bez ekrana" - deset dana drugačijeg gledanja'' provodit će se u Šibensko-kninskoj i Osječko-baranjskoj županiji u školskoj godini 2013./2014.

 

OS privlaka 10dana bez ekrana

Udruzi CINAZ dodijeljena su bespovratna sredstva za provedbu projekta "Deset dana bez ekrana" - deset dana drugačijeg gledanja'' u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2013./2014. iz sredstava Državnoga proračuna za 2013. Projekt je odobrilo Ministarstvoznanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Projekt će se provoditi u različitim dijelovima Hrvatske, sa udrugama i školama kao partnerima iz dvije hrvatske županije uključujući i područja posebne državne skrbi. U Šibensko-kninskoj županiji projekt će se provoditi sa partnerima:  udruga 'Mladi u EU' iz Šibenika, udruga Argonauta iz Murtera, Osnovna škola Murterski škoji iz Murtera i Osnovna škola Tin Ujević iz Šibenika. I u Osječko-baranskoj županiji projekt će se provoditi sa partnerima: Centar za socijalno podučavanja PRONI iz Osijeka, udruga P.G.D.I.- Projekt Građanske Demokratske Inicijative iz Belog Manastira, Osnovna škola Bilje iz Bilja, Osnovna škola Antuna Mihanovića iz Osijeka.

Projekt ima za cilj predložiti učenicima osnovnih škola selektivno korištenje medija u razdoblju od deset dana. To znači da će učenici apstinirati od svih sadržaja medija s posebnim naglaskom na sadržaje koji nisu obrazovnog karaktera. Ovdje će se osobito prvo istražiti, a onda i osigurati odgovarajuće radionice u prevenciji internetskog nasilja. Tri glavna zadatka projekta su:

- Smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima i između roditelja i djece.

- Stjecati kompetencije za razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima i aktivnostima te za prepoznavanje opasnosti od nasilja i zlostavljanja putem interneta.

- Kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena.

Osim osposobljavanja nastavnika i stručnog osoblja za kvalitetno provođenje projekta u njihovoj školi, naše aktivnosti usmjerit će se na informiranje roditelja i djece o opasnostima koje vrebaju u virtualnome svijetu te o sigurnom korištenju medija s posebnim naglaskom na komunikaciju putem interneta i mobitela. Kroz medijske radionice djecu će se poticati na kritičko promišljanje medijskih sadržaja i aktivnosti. Autori i izvoditelji projekta očekuju iznimno pozitivne reakcije na projekt, potaknute i od tiskanih medija.

Istoimena hvalevrijedna akcija započela je još 2008., i odtada se provodi svake školske godine u osnovnim školama diljem Hrvatske. O uspjehu projekta će posvjedočiti i sami učenici u idućem videu: Deset dana bez ekrana